« назад


Сова

Ловецът с безшумните крила и нощните властелини в гората.

Някои грабливи птици властвуват в горите през ноща. Такива са различни видове сови. Отличават се с голяма глава, а някои и с "уши"- кичурчета пера и големи кръгли очи, оградени с було. Оперението им е сивокафяво и жълтеникаво. На окосмените си крака и пръсти имат закривени и остри нокти, с които могат лесно да сграбчват плячката. Единият им пръст може да се обръща и назад, което им помага да се закрепват по- лесно по клоните на дърветата. Човката им е силно закривена и здрава и разбива лесно черепа на жертвата.

Совата е безшумен нощен ловец. Тя може да улови мишка в непрогледна тъмнина, като се спусне върху нея без да бъде чута. Приближаването и е безшумно, защото по краищата на летателните и пера има по- леки, пухкави пера, наречени перушина. Те заглушават шума от крилата на совата.

Совата има остро зрение, около сто пъти по- силно от човешкото, но когато ловува, най- полезен за нея е слухът и.

Ушите и са разположени отстрани на главата, точно зад очите. Те не са симетрично разположени от ляво и дясно. Пътят на звука, влизащ през едното ухо е малко по- различен от пътя на звука, влизащ през другото ухо на птицата. Тази разлика и дава възможност да определи точно къде се крие жертвата.

Совата поглъща жертвата си цяла и след това повръща на топчета несмелените кости и козина.

С настъпването на нощта совата излиза на лов. Тя патрулира по определен маршрут и търси домашни и полски мишки, плъхове и насекоми. Храни се предимно с гризачи и птици.

Совата гнезди в празни къщи, плевници и стари навеси. Женската снася от четири до седем яйца. Малките новоизлюпени сови са покрити с бял пух. И двамата родители изхранват ненаситните малки.

От совите в нашата страна има няколко вида:

Бухалът е най- едрата нощна птица в нашите гори. Оперението му е керемиденожълто.

Горската ушата сова е сиво- кафява, с черни и белезникави петна.

Чухалът е най- малката нощна граблива птичка. Оперението и е сиво- кафяво с тъмни надлъжни ивици.

Горската улулица е сиво- кафява, с надлъжни тъмни ивици и керемидени петна.

Кукумявката е сиво- кафява с белезникави капки.

Блатната сова прилича на горската ушата сова, но е с по- малка глава и малки уши. Около ушите има черни кръгове.

Совата държи рекорда за най- разпространена птица в света. Среща се на всички континенти с изключение на Антарктида. На Британските острови, обаче, совите намаляват, тъй като плевниците, където те предпочитат да гнездят, са на изчезване.


Избрани сайтове Сова

 • БУЛВЕН-ТМ ЕООД - Вашият надежден партньор за безупречна микрофилтрация Вече над 15 години доставяме на нашите клиенти филтри от световна класа. Поради гъвкавата ни организационна структура при нас це ...

 • Триплекс - дограма, PVC и алуминиева дограма, щори, комарници, гаражни врати. PVC и алуминиева дограма, пластмасова дограма, щори, комарници, гаражни врати, външни ролетни щори, корнизи, дъски. Фирмата извъ ...

 • Топ Експрес 2000 Милениум Топ Експрес 2000 е водещ производител на пластмасови изделия за дома и градината. Към момента компанията предлага над 8 000 ар ...

 • Най-нови обяви

 • шведская стенка для детей в квартиру размер
  Шведскаястенкадля детей Ставрополе, - АвелонСпорт Шведские стенки в Ставропол

 • получавате безплатен заем без обезпечения и с 2% лих
  Уважаеми господине и госпожо, Получете заеми тук, за да разрешите финансовата

 • бързо да получите заеми без обезпечения
  Добър ден, Вие сте във всяка финансова криза? Имате ли нужда от заем? Ако да

 • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти