« назад


Щраус

Най- голямата птица.

В обширните савани на Африка високият ръст е предимство, защото приближаващият се враг може лесно да бъде забелязан. Подобно на жирафа щраусът е като ходеща наблюдателна кула. Шията представлява половината от 2.4 метровия му ръст. Щраусът е винаги нащрек не толкова заради себе си, колкото заради яйцата и малките си. Малките са застрашени от чакали и други хищници.

Преди да създадат семейство мъжкият и женската изпълняват "сватбена" церемония. Те се хранят заедно, като повдигат и спускат главите си в такт. След това мъжкият изпълнява своя танц пред женската. Сяда и започва да се поклаща настрани, като и показва белите си пухени пера и усуква шията си като тирбушон. Няколко женски снасят яйцата си в едно гнездо, за което се грижи една от тях.

Семейство щрауси: когато се излюпят, малките са високи 30 см. и почти веднага са в състояние да тичат. Родителите отвличат вниманието на хищниците с артистичните си изпълнения.

Възрастният щраус може да бяга със скорост над 60 км./ч. и се защитава с ноктите на силните си крайници. Дългите крайници и врат са без оперение. Това улеснява топлообмена. Прегряването е проблем за едрите животни, които живеят при горещ климат.

Щраусите живеят в Африка. И в други части на света има големи нелетящи птици. Наричат се бягащи птици. Тялото им има подобна форма, тъй като водят подобен начин на живот. В Южна Америка живее птицата нанду. В Австралия се сруща ему.


Избрани сайтове Щраус

Най-актуални страници Щраус

  • Природни и културни забележителности в района на Родопите повече » ...

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти