« назад


Киви

Бягащата птица.

Кивито е най- дребната бягаща птица в Южното полукълбо и е националният символ на Нова Зеландия. На дължина достига от 25 см. до 40 см., има къси масивни крайници и дълга тънка човка. Подобно на много островни птици, на които не им се налага да се спасяват от кръвожадни нападатели, кивито не може да лети. Закърнелите и крила са дълги едва 5 см. и напълно се скриват от дългите космовидни пера. Освен че са безкрили киви са и безопашати. Те са единствените птици без опашка. Също така няма друга птица, при която зрението да е толкова закърняло, както при киви. Птицата се ориентира главно чрез обонянието и осезанието си. Ноздрите и са разположени на върха на клюна, а в основата му има силно развити осезателни вибриси- космовидни видоизменени перца, подобни на мустаците на котките.

Нощем кивито излиза от дупката си и поклащайки се тръгва на разходка из огретите от луната затънтени гори, които са неговият дом. Птицата забива човка във влажната и мека почва, и вади червейчета, насекоми и ларви. През лятото, когато почвата е твърда, се храни с плодове и листа.

Женската снася едно или две яйца, които мъжкият мъти. Яйцето е твърде голямо за птица с нейните размери, тъй като тежи почти колкото 20% от теглото на женската. За сравнение, яйцето на щрауса е само около 1% от неговото тегло.

Ноздрите на кивито са разположени в края на човката и изглежда то намира храната си по миризмата. Това е доста необичайно, тъй като птиците нямат добре развито обоняние.


Избрани сайтове Киви

Нови интернет страници Киви

  • Топ Експрес 2000 Милениум Белачка за киви Т5-109

  • Най-актуални страници Киви

  • Нова Година в Испания - Коста Дел Сол Испания - Нова година в Коста Дел Сол (самолет)

  • Испания - Нова година в Коста Дел Сол - 30.12.2017г. повече » ...

  • Видове маринати за месо и зеленчуци Месо и зеленчуци

  • Най-нови обяви

  • Chris, Vandorn, Yugul and Daryl Bahrain
    Il n'y a que des traces dans le oolorant mais ce n'est pas la meilleure idee et

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти