« назад


Птица носорог

Птицата, която си строи затвор.

Заради огромния си клюн /дълъг до 25- 30 см./ тези птици изглеждат доста тромави, а всъщност не са. Някои видове имат над клюна "каска" от леко, поресто костно вещество.

Повечето птици носорози обитават горещите влажни тропични гори на Африка и Азия. Те живеят в хралупи в дърветата, често издълбани от кълвачи. След като женската снесе яйцата, тя се затваря в хралупата, блокирайки изхода с "цимент" от кал и слюнка. Понякога мъжкият и помага. Двете птици зазиждат отвора, като оставят само малък процеп. Мъжкият носи храна на женската, докато тя мъти яйцата. Тя може да прекара там от един до четири месеца. В зазиданата хралупа женската и яйцата, а по- късно и малките, са защитени от нападатели.

Мъжката жълтоклюна птица носорог храни женската, докато тя е затворена в дървото. През времето, в което тя е там, той ще и донесе над 24 000 плода.

Женската на някои видове птици носорози излиза от "затвора" след излюпването на пиленцата. Те сами зазиждат наново входа, а възрастните птици им подават храната през процепа.


Избрани сайтове Птица

Най-нови обяви

  • Тандемни полети с парапланер
    Тандемни полети с парапланер, изживяването е за тези от вас които искат да се по

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти