Фрегата

Фрегата

Морските пирати.

Птиците фрегати живеят по крайбрежията на топлите морета. Най- едрите имат размах на крилете 2 метра, но краката им са слаби и не могат да кацат добре. Те са опитни летци- могат да се издигат и при най- лекия повей на вятъра, да се спускат с голяма скорост, без усилие да се задържат неподвижно във въздуха.

Докато отглеждат малките си, те крадат храна. Когато другите морски птици се връщат в гнездата си с храна, фрегатите я грабват от тях или ги тормозят, докато я изпуснат. Понякога се спускат с много точно движение и грабват храната в момента, в който птицата я подава на малкото си.

Фрегатите правят гнездата си от кости, пера и клонки, които отчупват от дърветата по време на полет. По време на размножителния период под гърлото на мъжкия се появява червена торбичка. той я надува като балон, за да впечатли женската.

Птиците фрегати имат дълги заострени крила като всички океански птици, които летят на дълги разстояния.

Извън размножителния период птиците фрегати сами намират храната си. Ловят риба, сепии и медузи от повърхността на водата. Внимават да не се потопят в нея, тъй като перата им са водопропускливи и те не могат да плуват.




Избрани сайтове могат

Най-актуални страници могат

  • Истанбул между Европа и Ориента (от София) - 3 нощувки повече » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 3 нощувки повече » ...

  • Девет роторни машини ще ринат снега от улиците