Кълвачова чинка

   Птицата, която използва сечива.

   На островите Галапагос в Тихия океан живеят 14 вида чинки. Телата им са почти еднакви, но клюновете им са различни, тъй като се хранят със семенца, други ядат растения, трети- кактуси, четвърти- насекоми.
   Един от тези видове се нарича кълвачова чинка. Тя има къса човка. Използва я, за да прониква в тунелите, издълбани от малки насекоми в дърветата и кактусите. След това взема с човката си клонче или бодил и с него измъква насекомите от дупките им. Това е един от редките случаи, когато птици използат инструменти. Забелязяно е, че кълвачовата чинка събира кактусови бодли и ги трупа, като си създава истински склад от инструменти за бъдеща употреба.
   Кълвачовата чинка няма дългия език на истинския кълвач. Вместо него тя използва клонче, с помоща на което измъква ларвите на насекомите от дупките в дърветата и кактусите.
   Предполага се, че всички чинки са произлезли от един вид, долетял някога от САЩ. В продължение на много дълъг период от време те са се променяли, за да се приспособят към различните условия на живот. Този процес се нарича еволюция.
*

Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърно чертане с AutoCAD - 2D и 3D AutoCAD 2D и 3D

  • Какво представлява хидропониката и кога се използва хидропоника? Хидропоника

  • Бизнес работни календари Лайт с 3 и 4 тела Работни бизнес календари Лайт 3 тела