« назад


   Птицата, която използва сечива.

   На островите Галапагос в Тихия океан живеят 14 вида чинки. Телата им са почти еднакви, но клюновете им са различни, тъй като се хранят със семенца, други ядат растения, трети- кактуси, четвърти- насекоми.
   Един от тези видове се нарича кълвачова чинка. Тя има къса човка. Използва я, за да прониква в тунелите, издълбани от малки насекоми в дърветата и кактусите. След това взема с човката си клонче или бодил и с него измъква насекомите от дупките им. Това е един от редките случаи, когато птици използат инструменти. Забелязяно е, че кълвачовата чинка събира кактусови бодли и ги трупа, като си създава истински склад от инструменти за бъдеща употреба.
   Кълвачовата чинка няма дългия език на истинския кълвач. Вместо него тя използва клонче, с помоща на което измъква ларвите на насекомите от дупките в дърветата и кактусите.
   Предполага се, че всички чинки са произлезли от един вид, долетял някога от САЩ. В продължение на много дълъг период от време те са се променяли, за да се приспособят към различните условия на живот. Този процес се нарича еволюция.


Избрани сайтове Кълвачова

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти