Кълвачова чинка

   Птицата, която използва сечива.

   На островите Галапагос в Тихия океан живеят 14 вида чинки. Телата им са почти еднакви, но клюновете им са различни, тъй като се хранят със семенца, други ядат растения, трети- кактуси, четвърти- насекоми.
   Един от тези видове се нарича кълвачова чинка. Тя има къса човка. Използва я, за да прониква в тунелите, издълбани от малки насекоми в дърветата и кактусите. След това взема с човката си клонче или бодил и с него измъква насекомите от дупките им. Това е един от редките случаи, когато птици използат инструменти. Забелязяно е, че кълвачовата чинка събира кактусови бодли и ги трупа, като си създава истински склад от инструменти за бъдеща употреба.
   Кълвачовата чинка няма дългия език на истинския кълвач. Вместо него тя използва клонче, с помоща на което измъква ларвите на насекомите от дупките в дърветата и кактусите.
   Предполага се, че всички чинки са произлезли от един вид, долетял някога от САЩ. В продължение на много дълъг период от време те са се променяли, за да се приспособят към различните условия на живот. Този процес се нарича еволюция.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Италиански езера и Френска Ривиера (от София и Варна) - 04.05.2019 повече » ...

  • Сватбен фотограф и видео оператор - пакетни цени за фото и видео Пакетни цени ФОТО И ВИДЕО

  • Екскурзия до Албания - Нова Година в Дуръс 2018/2019 АЛБАНИЯ - Нова Година в Дуръс (автобус)