Жерав

Жерав

Елегантният танцьор.

Жеравите са елегантни дългокраки птици. Съществуват 14 вида, като най- едрият достига до 1.5метра височина и има размах на крилете 2.3 метра. Различават се по окраската на главата и шията. Един от най- забележителните видове е венценосният жерав, който се отличава с прекрасна корона от оранжво- кафяви пера.

Жеравите са известни с танците си, изпълнявани през цялата година, но най- вече по време на размножителния период. Те се разхождат с полуразтворени криле, протягат се и се кланят един другиму. Подскачат във въздуха, понякога на височина 4.5 метра, после бавно се спускат на земята. В Австралия жеравите бролга танцуват наредени в редица от по 20 до 30 птици.

Не само ухажващите се двойки жерави танцуват- често към тях се присъединяват цели групи, включително птици, които са твърде млади, за да имат поколение.

Уникална особеност на жерава е и дихателната му тръба, дълга 1.5 метра. Половината от нея е навита спираловидно в гръдния му кош. Дължината и му позволява да издава силен, като изсвирен с тръба звук, който се чува на голямо разстояние. Той служи за предупреждение или поздрав към други жерави.
*

Избрани сайтове метра

Най-актуални страници метра

 • Дубай - Перлата на Ориента - 5 нощувки - 21.09.2018; 11.11.2018 повече » ...

 • За Банско Банско

 • Фериботи при Чанаккале, Турция- цена, билети, разписание Ферибот Чанаккале

 • Най-нови обяви

 • Деметра Цвет Градински център „Деметра” е създаден през 2014г
  Градински център „Деметра” е създаден през 2014г. Нашата цел е да предложим на к

 • Работа Агенция по труда Даниела Йорданова /Agentura pr&
  Агенция по труда Даниела Йорданова /Agentura práce Daniela Yordanova/ обявя

 • Къща за гости Никол
  Къща Никол, Хисаря разполага с леглова база от 4 места. Къща за гости Никол се