Райска птица

Райска птица

Пернатият фукльо.

Когато преди около 500 години тези птици за първи път били донесени в Европа, хората били смаяни от красотата на перата им. Вярвали, че те идват от рая. Всъщност родните им места са горите на Нова Гвинея и Австралия. При повечето видове само мъжкият има ефектно колоритно оперяване и го използва, за да привлече женската.

По време на размножителния период той избира клон, от който няколко женски да го виждат добре, и започва блестящото си представление: размахва криле, преобръща се с главата надолу, така че перата му да се разлеят в блестяща каскада. Мъжките с най- шарените опашки прелитат напред- назад. Ако женската хареса представлението, тя се съвокуплява с мъжкия. След това обаче го изоставя, като снася яйцата и отглежда малките си сама.

Мъжката райска птица започва представлението си в ранната сутрин или ранния следобед. Тя подскача странично на клона с разперени криле, след това се навежда напред, така че да покаже цялата прелест на крилете си.

В продължение на векове населението на Папуа- Нова Гвинея е използвало перата на райската птица за церемониална украса. Птиците били застрашени от изчезване, когато започнали да продават перата им и в други страни.
Избрани сайтове перата

Най-актуални страници перата

  • Сърцето на Германия повече » ...

  • Тайнственият Лаос и Виетнам - новото лице на Индокитай 23.11.2019г. повече » ...

  • Словения - Природа и култура 2019г. повече » ...