Комодо

Комодо

   Най- големият гущер на нашето време.

   Комодо се срещат на няколко малки индонезийски острова, най- големият от които е с размери само 32 километра на 19 километра. Това са вторите по големина гущери, които някога са живели на Земята /само мезозаврите, съществували преди повече от милион години, са били по- големи от тях/. Възрастните мъжки достигат 3 метра дължина и тежат около 136 килограма.
Комодо живеят в пещери или в дупки сред скалите или коренищата. Всяка сутрин те излизат да търсят храна. Дишат и изследват миризмите във въздуха, като непрекъснато размахват раздвоените си езици. Както при много други гущери, така и при Комодо езикът е вкусово- обонятелен орган. Размахвайки го непрекъснато, гущерите търсят във въздуха миризмата на мърша.Обикновено търсят мърша, но могат и да убиват: свине, кози и елени. Нападали са и деца, оставени сами
Първо се хранят по- големите и по- възрастни гущери, които с мощния замах на силните си опашки държат по- младите на разстояние. Комодо са големи лакомници. Поглъщат толкова храна, колкото могат да поберат стомасите им и след това си почиват около седмица, докато я смелят.
В миналото Комодо били преследвани заради кожата им и за попълване на колекциите на зоологическите градини. Сега тези гущери са защитени в Националния парк на остров Комодо.
В продължение на векове остров Комодо бил необитаван от хора. Султанът на Сумбава започнал да изпраща там осъдените престъпници. Те изпращали тревожни съобщения за огромни гущери, но отначало никой не им вярвал. Първият научен доклад бил публикуван през 1912 година.
Избрани сайтове Комодо