Гекон

Гекон

Гущерът, катерещ се по стени.

Съществуват много различни видове гекони- най-големите достигат до 35 сантиметра, най- малките са около 3 сантиметра. Те живеят в топлите страни из целия свят и се крият по дърветата и сред скалите.
Геконите са безопасни за хората и някои от тях свикват да живеят вкъщи. Най- добре се чувстват на места, където има процепи, в които могат да се крият, и светлина, която привлича основната им храна: насекомите.
Когато искат да си наловят насекоми, геконите са в състояние да се катерят по стените и таваните и да се движат дори по стъклата на прозорците. Геконът може да се движи по стъклена повърхност благодарение на люспите и малките кукички по долната страна на пръстите на крайниците му. Те му дават възможност да се вкопчва здраво и в най- гладките повърхности.
Геконите, които са активни през ноща, имат очи като на котка- зениците им са като цепки. Тези зеници могат да се разширяват и свиват в зависимост от светлината.
Геконът като много други видове гущери също може да откъсва опашката си, когато е нападнат. На мястото на изгубената опашка израства нова. Понякога не се откъсва цялата опащка- в такъв случай старата заздравява, докато порасне новата. Тогава геконът има две опашки.

осветление за спортни игрища и различни видове терени - спортни терени  повече » ontariosport.net 


Градинар.БГ - първият GROWSHOP! Любопитни видове. Всичко за живота в градината, дома, офиса и хотела. до вас кагато ви трябват  повече » www.gradinar.bg 


Почви, минерални торове, органични и биоминерални торове, Видове торове, напоителни системи, осветителни тела, парниково и оранжерийно оборудване, системи за климатичен ..  повече » gradinar.bg