Крокодил

Крокодил

Древното влечуго.

Преди стотици милиони години предците на днешните крокодили живели заедно с динозаврите. Оттогава тези древни влечуги не са се променили много.
Крокодилите живеят в топлите части на света и обикновено не се отдалечават от водата. Обичат да се препичат на слънце. Плажуващият крокодил не мисли за лов и в такива моменти птиците могат да се приближат и да грабнат останалата по зъбите му храна.
Когато крокодилите плуват, само ноздрите и очите им са над водата.
Крокодилите снасят яйцата си в дупки в земята или в купчини листа. Когато малките са готови да се излюпят, започват да издават звуци. Това е сигнал за майката да открие яйцата.
Крокодилите улавят жертвата си като изпълзяват върху нея или я издебват в засада. Захапват я странично с челюстите си или я повалят с удар с глава. След това я завличат под водата и я удавят.
Крокодилите по поречието на река Нил живеят в леговища, издълбани по брега на реката. Хранят се с риба и различни сухоземни животни.
Крокодилите са канибали- те се хранят и със себеподобни. По- дребните крокодили не се приближават до по- едрите, за да не бъдат изядени. Групите крокодили най- често се състоят от индивиди с еднакви размери.
Избрани сайтове Крокодилите

Най-актуални страници Крокодилите

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...