Боа

Боа

Змията с желязната схватка.

Разказват се много истории за хора, намерили смъртта си в прегръдките на огромната боа удушвач, но много малко от тези истории са верни. Боята е голяма змия, но обикновено тя е безопасна за човека. Най- голямата боа, анакондата, достига до 4.5 метра дължина, но човек лесно може да избяга от нея. Много от дребните животни, обаче, като гущери, птици, плъхове, наистина имат предостатъчно основания да се страхуват.
Боата обитава Централна и Южна Америка. Издебва жертвата си или бавно припълзява към нея, после внезапно се хвърля и се обвива около тялото и. Всеки път, когато животното издиша въздух, змията затяга обръча, докато то се задуши. След това го поглъща цяло. Боата убива рядко. Тя е в състояние да преживее няколко седмици с едно ядене и прекарва по- голямата част от времето си в почивка, за да пести енергия. Боата удушвач поглъща жертвата си цяла благодарение на това, че челюстите и са подвижно свързани и тя може широко да разтваря уста.
Боата и много други змии разполагат със специални топлочувствителни органи- ямички, които се намират на главата. Благодарение на тях усещат топлината, излъчвана от топлокръвните животни. Това им помага по- лесно да откриват жертвите си, дори и на тъмно.
Избрани сайтове Боата