Копринена пеперуда

   Пеперудата, която ни облича.

   Памучните платове се тъкат от нишки, получени от растението памук. Вълнените- от нишки, получени от вълната на различни животни. Коприненият плат се тъче от копринените нишки, произвеждани от гъсениците на копринената пеперуда. Гъсениците се излюпват от яйцата на пеперудата в края на зимата и веднага започват да се хранят с черничеви листа. Толкова са лакоми, че след 40 дни са 10 000 пъти по- тежки отколкото в деня, в който са се излюпили.
   Тогава гъсениците започват да правят пашкулите си. Престават да се хранят и произвеждат копринена нишка, която омотават околе себе си. Затворената в копринения пашкул гъсеница постепенно се превръща в какавида. От този момент започва друг етап от метаморфозата- превръщането на какавидата във възрастна пеперуда.
   Копринената пеперуда е единственото насекомо, изцяло отглеждано от човека. Тя не може да живее в диво състояние. Има добре развити крила, но не може да лети.
   Какавидата е обвита в копринена нишка с дължина около 305 метра. Тя се размотава и се изтъкава плат. Производството на коприна започва в Китай. 2000 години то е пазено в тайна, която станала известна на Запада, когато двама монаси пренесли яйца на копринената пеперуда в бамбуков бастун.
Избрани сайтове пеперуда

Най-актуални страници пеперуда

  • Салфетник бамбук ограда с пеперуда Т5-635(240бр) повече » ...

  • Салфетник бамбук пеперуда Т5-634(240бр.) повече » ...