Пеперуда Атлас

   Химичният детектор.

   За да създаде поколение, всяко животно трябва да си намери партньор. За животните, живеещи на колонии или групи, това не е трудно. За онези, които живеят сами, проблемът не е от лесните. Нощните пеперуди са го решили по своеобразен начин и пеперудата Атлас е показателен пример за това.
   Когато иска да привлече партньор, женската пеперуда излъчва химични сигнали- отделя вещества, наречени "феромони". Те не могат да бъдат доловени от другите животни, но мъжкият има специални осезателни органи- антени, с които улавя сигналите. Големите антени на пеперудата Атлас са покрити с влакънца и са много чувствителни- по тях са разположени до 10 000 рецептора. С тяхна помощ мъжкият е в състояние да улови сигналите на женската на разстояние до 1.5 км.
   Раците, някои миди, паяци и много други насекоми също произвеждат феромони, с които примличат партньорите си. Мравките използват феромони за очертаване на следите си, а някои бозайници- за маркиране на територии.
   Пеперудата Атлас е една от най- едрите нощни пеперуди в света. Женската е по- едра от мъжкия и с разперени крила може да достигне до 25 см.
   Този вид пеперуди са нощни, т.е. активни са предимно през нощта. За връзка помежду си партньорите не могат да разчитат на зрението, затова използват химически сигнали. Светлината ги привлича и затова вечер ги виждаме да се блъскат в прозорците и да кръжат около светещите лампи.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Специални цени за Olympios Zeus 3*, Гърция All Inclusive Гърция, вили "Olympios Zeus'' 3*, All Inclusive

  • В Турция с кола

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet