Пеперуда Монарх

   Пътуващото насекомо.

   Перерудата Монарх е единствената мигрираща пеперуда, която всяка година предприема едно и също пътуване, а на следващата година се връща обратно. Тези пеперуди прекарват лятото в южната част на Канада и северните части на САЩ. През есента се събират на групи и отлитат на юг.
   По време на прелета те образуват "ята", наброяващи хиляди насекоми. Когато достигнат крайната си цел- Мексико и Флорида на изток, или Калифорния на запад, те се събират по дърветата и останалата част от зимата прекарват в зимен сън. Някои от пеперудите прелитат над 3 200 км.
   Следващата пролет те отново политат на север, като по пътя снасят яйцата си. Някои се връщат чак през юни, а през това време са сменили няколко поколения. Тези, които в крайна сметка се връщат на север, са внуците или правнуците на тези, които са отлетели на юг предишната есен.
   Пеперудата Монарх предпечита за почивка и храна растението будлея. Този храст е толкова популярен сред дневните и нощните пеперуди, че понякога го наричат "пеперудов храст".
   Гъсениците на пеперудата Монарх се хранят с отровни растения. Отровата не им вреди, но се задържа в телата им и ги прави неприятни на вкус. Ярките цветове на пеперудата предупреждават враговете и: "Не ме яж!"
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Албания - Земята на орлите АЛБАНИЯ - Земята на орлите (автобус)

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Курсове по компютърно чертане с AutoCAD - 2D и 3D AutoCAD 2D и 3D