Пчела

   Производителката на мед.

   Съществуват много видове пчели.Някои живеят на групи от по десетина, други- сами. Най- обществените насекоми от тях са медоносните пчели. В едно гнездо могат да живеят до 80 000 пчели.
   Най- съществената особеност на гнездото са свързаните с килийки, които образуват пита. Всяка килийка е с шестоъгълна форма. Тази форма е устойчива, запълва най- добре пространството и за изграждането и са необходими най- малко восък и енергия, в сравнение с която и да е друга форма.
   В някои от килийките пчелите складират събрания прашец и нектар от цветовете и ги преработват в мед. Това става с помощта на специален орган в тялото им, наречен медена торбичка. През хоботчето пчелата излива меда в килийките, където той се съхранява. Царицата снася всички яйца- по едно яйце в килийка, а пчелите работнички се грижат за него.
   Докато прелита от цвят на цвят, пчелата държи събрания прашец в кошнички на задните си крачка. Всяка килийка е изградена от восък, който пчелите произвеждат в тялото си. Те месят восъка с устата и предните си крачка и той става мек и податлив на обработка.
   Всяка клетка в медната пита има стени с еднаква дебелина. Работничките, които отговарят за изграждането на питата, проверяват дебелината на стените с пипалата си.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Италиански езера и Френска Ривиера (от София и Варна) - 04.05.2019 повече » ...

  • Сватбен фотограф и видео оператор - пакетни цени за фото и видео Пакетни цени ФОТО И ВИДЕО

  • Екскурзия до Албания - Нова Година в Дуръс 2018/2019 АЛБАНИЯ - Нова Година в Дуръс (автобус)