Бръмбар рогач

   Борецът сред насекомите.

   Името на бръмбара рогач идва от двата големи рога, разположени на главата му. Но това всъщност не са рога, а силно удължени челюсти /до 2 см./. Мъжкият ги използва, за да защитава територията си от други мъжки. Привечер той застава на някой камък или пън и заема заплашителна поза.
   Ако това не уплаши натрапника, съперниците се вкопчват един в друг. Всеки се стреми да хване другия през средата на тялото и да го повдигне. Победителят хвърля противника на земятя. Ако победеният падне по гръб, той е съвсем безпомощен и е оставен на милостта на мрявките.
   Женската има много по- малки челюсти, но с тях може да нанася твърде неприятни ухапвания на доста по- едри врагове. Тя снася яйцата си в гниеща дървесина. Ларвите се хранят с дървесината и се превръщат във възрастни насекоми чак на третата година.
   Мъжките бръмбари рогачи се бият, за да отстояват правото си да отглеждат малки. Женските не водят такива битки и затова нямат толкова големи челюсти.
   Понякога могат да се видят мъжки и без големи челюсти. Може би тези дребни екземпляри се появяват в периоди, когато няма достатъчно храна.                                               
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Курсове по CorelDraw за обработка на векторна графика CorelDRAW

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop