Богомолка

   Насекомото в засада.

   Богомолките са смъртоносни. Те са и търпеливи- застинали неподвижно, умеят да изчакват приближаването на нищо неподозиращата жертва.
   В типичната им поза- с повдигнати предни крачка, те изглеждат така, сякаш се молят. С предните си крачка те улавят и държат жертвата си. По цялата им дължина има кукички, разположени така, че при нужда да се затварят с едно светкавично движение.
   Богомолките изяждат бавно все още живата си жертва. Понякога разхищават храната- изяждат само малка част от нея, а останалото изхвърлят.
   За женската богомолка мъжкият е просто само още едно блюдо в менюто. Ето защо, ако иска да се съвокопли с нея, той трябва да подходи много внимателно: налага се бавно да пълзи към нея, като изминаването на 30 сантиметра може да му отнеме цял час. Ако женската го забележи или ако бъдат обезпокоени повреме на акта, тя го изяжда, като започва от главата.
   Главата на богомолката се върти на всички страни, което и позволява да следи движението на жертвата си. Големите и очи помагат да види много точно, къде се намира плячката.
   Формата и оцветяването на богомолките се слива със заобикалящата ги среда. Някои приличат на мъртви листа, други толкова много наподобяват цветя, че пеперудите и другите насекоми ги приближават с надеждата да намерят нектар. Вместо това се сблъскват със смъртна опасност.


Сподели във facebook


Избрани сайтове много

Нови интернет страници много

  • Кристал Блу Центробежни помпи за вода

  • Най-актуални страници много

  • Какви подаръци желаят най - много жените? 10 - те най!

  • Центробежни повърхностни помпи за вода FORAS Центробежни помпи за вода