Скакалец

   Певецът в тревата.

   Когато в хубав слънчев ден вървите през тревите на ливадите, ще чуете "песента" на скакалеца. Цвърчащите звуци той произвежда не с "устата", а с дългите си задни крайници- по тях има малки зъбци, които насекомото търка в крилата си и така се получава звук.
   Обикновено мъжкият е този, който свири- опитва се да привлече вниманието на женската. За отбелязване е, че "ушите" на скакалеца са разположени не на главата, а от двете страни на първия сегмент на коремчето. "Ушите" на неговия близък роднина, щуреца, се намират на първата двойка крайници. След брачния период женската снася яйцата си в дупка в земята и я заравя, за да ги предпази от врагове.
   С помоща на дългите си задни крайници скакалецът може да избегне опасността. Той може едновременно да подскача и да лети.
   Линиите, петната, цветните ивици помагат на скакалеца да се прикрива. Някои скакалци имат много добра маскировъчна окраска.
   Всеки вид скакалци си има своя песен. Това е важно, тъй като два различни вида не могат да дават поколение, и женската трябва да е сигурна, че откликва на песента на мъжки от същия вид.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Курсове по CorelDraw за обработка на векторна графика CorelDRAW

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop