« назад   Насекомото, което търкаля топки.

   Съществуват много видове бръмбари скарабей. Срещат се на всички континенти, с изключение на Антарктида. Всички те се хранят с тор. Най- известният скарабей живее в Египет и е дълъг до 2.5 см. Бръмбърът носорог, както и най- едрият бръмбар в света- 10- сантиметровият бръмбар Голиат, също принадлежат към скарабеите.
   Когато торният бръмбар намери купчина тор, с помоща на крачетата си той оформя топка и започва да я търкаля. Торният бръмбар може да търкаля топка много по- голяма от самия него. Той се опира с предните си крайници в земята, а със задните избутва топката. На подходящо място я заравя под земятя и после се храни с нея.
   По същия начин торният бръмбар набавя храна и за малките си. Семейството бръмбари заравя топчицата тор, но този път женската я оформя по особен начин: придава и крушовидна форма и снася яйцата в "гърлото" на крушата. Щом се излюпят, малките започват да се хранят от топката тор. Когато топката е на привършване, бръмбарчетата вече са достатъчно пораснали, за да излязат на повърхността.
   Понякога два бръмбара си помагат в търкалянето на топката, дори когато не отглеждат малки.
   Бръмбарът скарабей бил свещено животно за древните египтяни. Те вярвали, че голям бръмбар скарабей на име Кростре живее на небето и върти света със задните си крачка. Археолозите в Египет са открили хиляди гравюри, на които е изобразен Кростре.


Избрани сайтове Торен

Най-актуални страници Торен

 • СПА хотели във Велинград - Балнеокомплекс Акватоник 5* повече » ...

 • Каталози Daikin (Дайкин) - 2008, 2009, 2010, 2011 Daikin (Дайкин)

 • Климатик MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-FH25VE ZUBADAN - описание и цени на sofclima.com , MSZ-FH25VE модел за 2014, MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VEHZ ZUBADAN MITSUBISHI ELECTRIC ZUBADAN MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VEHZ

 • Най-нови обяви

 • Курс па масажи - включване без изчакване на група
  Център за професионално обучение с лиценз № 200812591 от Националната агенция за

 • Едно мъжко и три женски чистокръвни бебета ДЖАК РЪС
  Родени са на 22.04.2011 г. Двамата родители са наши животни, донесени от Европ

 • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти