Диво канарче /органел/

   Роднина на дивото канарче, от което произлиза нашето домашно канарче, е групата на Канарските острови, намиращи се близо до западните брегове на Африка. В Европа е пренесено през втората половина на XVI век
   Дивото канарче е забележимо по-дребно и обикновено по-стройно от канарчето, което в Европа се опитомява и отглежда в клетки. Дължината на дивото канарче е 12-13 сантиметра. Гърбът на възрастния мъжки е жълтозелен с възчервени ивички по стъблата на големите пера и с много широки кантове от светлопепелявосив цвят, който е едва ли не преобладаващ цвят на птицата. Надопашието е жълтозелено, горните покривни пера са оцветени в жълтозелено и перата имат тесен сив кант, челото и широката презочна ивица, която дъговидно върви към тила, са зеленикавозлатистожълти и в същия цвят са оцветени гърлото и горната част на гърдите. Страните и шията му са пепелявосиви. Оцветяването на гърдите отпред назад изсветлява и става по-жълто. Коремчето и долните пера са матово черни с бледозелени ивички, а сивкавовъзчерните кормилни пера имат белезникав кант. Очите са тъмнокафяви, а човката и краката са кафеникавочервен месен цвят.
   Съешаването при дивите канарчета започва през втората половина на март и през април вече се появяват първите люпила.
   Основна храна на дивите канарчета са семената на канарената трева, която расте в изобилие на Канарските острови покрай бреговете на реките. Дивото канарче яде също и семена на разни плевели и съвсем младите леторасти на растенията. Канарчетата обичат да се навъртат и по плантациите със захарна тръстика, с чийто сок се хранят. По тази причина в родината им ги наричат още "захарни птички".
   Песента на дивото канарче е съставена от трели и екливи звуци, а също и от кръшни свирения, които са в основата на песента на домашните канарчета.
   Испанците, които владееха Канарските острови, първи забелязали, че канарчето не само притежава звучен и приятен глас, но е надарено и с удивителен слух, музикална памет и подчертана способност да подражава пеенето на други птици.
Избрани сайтове канарче