Тъпочовка

   Късно през есента или в началото на зимата от далечните северни гори долитат тъпочовките. Те са доста едри, набити птици с големина на дрозд. Мъжките са оцветени в малиненочервено, с две бели напречни ивички на крилата и са с извито крайче на горната получовка. Женската прилича на мъжкия, но червения цвят е заместен от маслиненозелен. Младите птици наподобяват женските, само че цветът на оперението им клони към кафяво и едва на втората година от живота си те се обличат в оранжевочервено оперение. Родина на тази красива птица са иглолистните гори на Крайния европейски север, Азия и Америка, откъдето тя отлита на юг за зимуване.
   по гнездовите си райони се появяват през март-април. Гнездят в иглолистни и смесени гори. Женската сама прави гнездото си и снася от 3 до 5 яйца, които мъти в продължение на 13-14 дни. Мъжкият през това време я храни. Двамата родители изхранват малките. Храна на тъпочовката са разни пъпки, леторасти, листа, семена на иглолистни дървета, бреза, елша и др., а също и плодове, дребни безгръбначни, предимно насекоми, като дори през зимата намира разни бръмбарчета и пеперудени какавиди. Гласът на тъпочовката е красив, силен и чист. Песента е изключително звучна и силна, съставена от красиви флейтови извивки, съединени в една къса строфа. С цялата си кръшна песен напомня пеенето на червения дрозд и донякъде на горската чучулига. В характера на тъпочовката има много общи черти със сродните и кръсточовка и червенушка-като тях и тя е доверчива, добродушна и общителна. Към пленничеството и стопанина си привикват бързо, хранят се добре и не след дълго стават съвсем питомни. Препоръчва се тъпочовките да се държат в прохладно помещение и по-често да им се слага прясна вода, тъй като обичат да се къпят.
   Освен плодовете на офиката, хвойната и други горски растения, тъпочовките ядат охотно и различни семена. За съжаление току-що хванатите птици понякога умират след кратко време без всякаква видима причина. Държани в клетка повече от година, при линеенето си мъжките постепенно губят първоначалното си малиненочервено оцветяване на перата и стават оранжевожълти, а след това още повече избледняват.
   При добри грижи и осигуряване на разнообразна естествена храна, както и при държането им в условия, близки до природните, всички диви птици живеят много по-дълго и дори се размножават.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Специални цени за Olympios Zeus 3*, Гърция All Inclusive Гърция, вили "Olympios Zeus'' 3*, All Inclusive

  • В Турция с кола

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet