« назад


   Червенушката е много красива, средно голяма птичка. Мъжкият е ярко червен отдолу, крилата и опашката са черни, а надопашието-бяло. При женските червеният цвят е заместен със сивокафяв. човката е много дебела и къса, черна, докато краката са чернокафяви.
   Най-често се среща покрай бреговете на реките. От ноември до март тези птици могат да си видят не само в гората и в заплевелените полета, но и в градовете- из паркове, градини, по дърветата на улиците и кварталните градинки- където те се хранят с плодове на офика и различни семена. Гнездото си прави на разни дръвчета, най-често на млади смърчове, не по-високо от 2-3 метра над земята. Люпилото е от 4 до 6 яйца, които мъти женската. Мъжкият я храни през това време и само понякога я сменя. Малките напускат гнездото 15-16 дни след излюпването си. Храната на червенушката е предимно растителна. Яде не само семената на различни иглолистни дървета, но също и пъпки, леторасти, млади листа и цветове. Малките си отхранва предимно с меки и несъвсем узрели семена от различни растения, а по-твърдите семена предварително се размекват в гушите на родителите. Зимно време червенушките странстват на големи площи. Звуците им са еднотонно подсвиркване. Песента /пеят мъжката и женската птица/ е много тиха и се състои от свирения, редуващи се с поскърцвания. Ако ги държим заедно с други птици, понякога заимстват отделни флейтови звуци от техните песни. Само след 1-2 дни привикват към пленничеството си и не след дълго запяват простичката си, но много приятна песничка. Опитомяват се бързо. Излитат от клетката, кацат по облегалките на столовете, на масата и дори на протегната ръка.
   Трябва да се хранят със зърнена смеска от ленено, канарено, конопено, слънчогледово и друго семе с добавка овесени ядки, плодове от офика, хвойна и др. Обичат пресни ябълки, салата, зеле и други.


Избрани сайтове Червенушка

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти