Конопарче /гръстарче/

   То е широко разпространено. Челото и темето на възрастния мъжки са карминеночервени със светло кантче на перцата. Тилът, шията отгоре, страните на главата и на шията са оцветени в сиво с кафеникав оттенък. Гърбът, плешките, покривните крилни пера и кръстът са светлокафяви с тъмнокафяви тесни кантчета. Гушата и гърдите са карминеночервени със светли крайчета на перцата, подопашните перца са бели, а човката и краката-кафяви. В оперението на женската липсва червеният цвят, гърбът не е тъй ярък, а коремната страна е тъмнокафявосива с надлъжни по-тъмни изпъстряния. Младите птици по цвета на оперението си приличат на женските.
   Любими места за гнездене на конопарчетата са обработваемите земи с ограждения от храсталаци, малките горички и пасища, проредените гори и покрайнините на млади иглолистни насаждения, ливадите, планинските поляни и крайречните долини.
   Гнездото си прави по храстите или по долните клони на дърветата на неголяма височина от земята. С построяването на гнездото се занимава само женската. Конопарчетата долитат от зимовищата си през март, а в по-северните райони-в началото на април.
   През лятото женската снася на два пъти, а ако загине едното люпило-и три пъти. Люпилото е от 3 до 7 яйца. Мъти само женскатав продължение на 11-13 дни. Малките остават в гнездото около две седмици. Линеенето започва в края на юли или през август и трае до септември. Конопарчетата се хранят със семената на плевели, а също и с конопени, просени, репицови и други семена. В храната на малките има и насекоми. Конопарчетата са полезни птици. Песента им е мелодична, състои се от последователни подсвирквания, трели и чуруликане. Донякъде прилича на трелите на чучулигата, възпроизвеждани много по-бързо. Подсвиркванията приличат на синигерови. Към пленничество конопарчетата привикват бързо и доставят голямо удоволствие на стопаните си със своето пеене. В домашни условия се хранят със зърнена смеска, в която трябва да има не по-малко от 50% репица или рапица. Останалите 50% са обикновените за смеската семена-ленено, канарено, просено, конопено и др.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Нова актуална цена FTXZ25N/RXZ25N Ururu Sarara. FTXZ25N BLUEVOLUTiON WI-FI. Вземи на изплащане FTXZ25N/RXZ25N 2017г.. Контролирай влажността, FTXZ25N въпроси и отговори - sofclima.com, Стрелбище, DAIKIN FTXZ25N/RXZ25N URURU SARARA - 4759 лв

  • Контакти Aleti Furniture. Адрес изложбена зала и телефони за връзка. Магазин Aleti Furniture - гр. София, кв. "Борово" , ул. "Солун" №51 Контакти

  • Автобусна екскурзия до Охрид - Охридски бисери 2019г. Охридски бисери - 2 нощувки (автобус) 2019г.