« назад


Чинка

/сипка, зябка, шпинт/

   Чинката е много красива птица. Възрастният мъжки има черно чело, синкава човка и кафяви гърди, гърло и бузи. Гръбчето му е сивокафяво, а надопашието-зеленикаво. Крилата му са тъмнокафяви с две ярки бели ивички. Краката му са кафяви. Женската и младите птици са сивкавомаслиненозелени и по-матови.
   Повечето чинки зимуват в Южна Европа и Северна Африка. Обитават широколистни и смесени гори, дъбрави, паркове, градинки, овощни градини и други подобни места. На север предпочита да гнезди повече в смърчово-борови гори. С идването на чинките през пролетта се съживяват горите и парковете. В гамата от гласове на крилати певци, изпълващи въздуха на горите с песните си пролет и лете, повечето принадлежат именно на чинките, тъй като те са едни он най-масово разпространените птици. Женските долитат малко по-късно и тогава в гората може да се наблюдават "боеве" между мъжките за запазването на гнездовия участък. Чинката е от тези птици, които много се привързват към дадено място и година след година вият гнездото си на едно и също дърво и дори на един и същ чатал. Гнездото обикновено се прави от женската. Тя го изгражда от стъбълца, парченца мъх, късчета брезова кора, паяжина и го постила с косми, вълна и перца. То е изплетено много здраво, стегнато и красиво и е едно от най-майсторските свиваните гнезда на наши птици.
   В лесостепната зона женската снася обикновено два пъти-веднъж в средата на април-началото на май и втори път през юни. Люпилото е от 3 до 5 яйца. Мъти само женската в продължение на 12- 13 дни, като мъжкият я сменя от време на време. В продължение на около две седмици двете птици изхранват малките. От април до август чинките се хранят предимно с насекоми, а след това-със семена и др. Основна храна на чинките са дребните бръмбари, най-вече хоботници и особено жълъдовият хоботник. Те унищожават също голямо количество гъсеници на разните видове нощни пеперуди.
   Песента и е силна, звучна, мажорна. Тя е оформена, но продължителността и и броят на сричките е променлив. Мъжкият пее почти през целия ден и яростно брани гнездовата си територия от посещенията на други мъжки. Само да чуе наблизо песента на друг мъжки, той веднага се стрелва натам, откъдето се е разнесла песента, и изгонва неканения гостенин. При това цялата работа често свършва с жесток бой между противниците.
   Въобще чинките са дръзки, ловки, съобразителни и закачливи птички и налитат на бой, затова не се опитомяват много бързо, когато ги държим в клетка. Към волиерите привикват по-бързо и не след дълго запяват, дори да са заедно с други птици.
   В домашни условия чинките понякога живеят до 20 години и силно се привързват към стопанина си. Храната им трябва да бъде различна през различните годишни времена, като конопът не бива да бъде повече от няколко зърна.
   Клетката трябва да бъде просторна, с дървени пръчки и най-добре да е с полусферична форма.


Избрани сайтове Чинка

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти