« назад


/зарзахванка, дебелочовка/

   Черешарката е средно голяма птица /по-едра от врабец/ с мощна дебела човка. Оперението и е твърде красиво-тъмнокафеникаво с ръждив оттенък. Петното на гърлото, крилата и опашката са черни, като на крилата си има по една широка бяла ивица. Дребните перца под крилото са бели, опашката е къса. Човката е оцветена в гълъбовосиво, а краката са кафяворозови. Женската е малко по-бледо оцветена от мъжкия, със сивкав оттенък.
   Обитава смесените и широколистни гори, дъбравите, овощните градини, полезащитните пояси и др. Гнездото си прави обикновено на широколистни дървета.
   Люпилото е от 2 до 5 яйца, които мъти женската. Основна храна за малките са насекомите. Възрастните птици се хранят със семена на костилкови плодове, буков жълъд, семена от габър, иглолистни семена, орехчетата на сибирския бор "кедър" и много други, а също и с млади леторасти и цветни пъпки. Правят набези по грахови насаждения. С голямо удоволствие ядат семената на спиреята. С мощната си човка черешарката лесно разчупва вишневи и сливови костилки.
   Песента и не е много привлекателна, прилича на скърцащо чъркане, което понякога е много продължително. Любителите рядко гледат черешарка в клетка. Птиците бързо привикват към пленничество и стават съвсем питомни. Черешарката не бива да се държи в кафеза или волиерата заедно с други по- дребни птици, тъй като може да ги нарани. В домашни условия може да я храним с ряпови, ленени, конопени, слънчогледови и други семена, а също и с овес и зелен грах, като добавяме и настърган морков със сухар. Черешарката живее дълго.


Избрани сайтове Черешарка

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти