Зеленика

/зеленушка, флор, жълтур/

   Зелениката е малко по-едра от врабче. Общото оцветяване на оперението на мъжкия е жълтеникавомасленозелено. Коремната страна е жълтеникавомасленозелена с кафеникав оттенък. Женската прилича на мъжкия, но тоновете на оцветяването и са по-убити и клонят към кафеникавомаслинено. Зелено има само на кръста. Първото оперение на младите птици е като на женските, само коремната страна е сива.
   Зелениката се заселва в пресечена местност, като избягва гъстите непроходими гори. Предпочита покрайнини на горите, сечища, речни долини, широколистни и смесени гори, паркове, градини, чифлици и планински склонове, обрасли с храсталак. По някои места е многобройна, а по други-рядка птица. Зелениките са много шумни и когато са в ято, постоянно си подвикват.
   В едни райони зелениката е постоянно живеещ вид, в други е скитаща, а в трети- прелетна. Женската прави гнездо на някой храст сред стъблата на див хмел или на дърво. В смесените гори често предпочита смърчовете. Два пъти през лятото женската снася от 3-7 яйца, които мъти само тя. Мъжкият я храни през това време. Родителите изхранват малките със семена и насекоми от първите дни на живота им. Звуците на зелениката са тихо подсвиркване и звънлива трела. Песента е еднообразна, съставена от чисти високи свирения с провлачена трела. Понякога с песента си напомня канарче. От време на време измежду зелениките се срещат и тип "присмехулници" /имитатори/, които подражават на гласовете на други птици.
   Зелениката е твърде предпазлива и недоверчива птица. С идването на студовете малки ята от зеленики и други птици отлитат на юг, откъдето се връщат обратно с настъпването на пролетта към местата за гнездене.
   Често държат зелениката в клетка, към която тя бързо привиква и става съвсем питомна. Храната и е както на другите зърноядни птици.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Италиански езера и Френска Ривиера (от София и Варна) - 04.05.2019 повече » ...

  • Сватбен фотограф и видео оператор - пакетни цени за фото и видео Пакетни цени ФОТО И ВИДЕО

  • Екскурзия до Албания - Нова Година в Дуръс 2018/2019 АЛБАНИЯ - Нова Година в Дуръс (автобус)