Зеленика

/зеленушка, флор, жълтур/

   Зелениката е малко по-едра от врабче. Общото оцветяване на оперението на мъжкия е жълтеникавомасленозелено. Коремната страна е жълтеникавомасленозелена с кафеникав оттенък. Женската прилича на мъжкия, но тоновете на оцветяването и са по-убити и клонят към кафеникавомаслинено. Зелено има само на кръста. Първото оперение на младите птици е като на женските, само коремната страна е сива.
   Зелениката се заселва в пресечена местност, като избягва гъстите непроходими гори. Предпочита покрайнини на горите, сечища, речни долини, широколистни и смесени гори, паркове, градини, чифлици и планински склонове, обрасли с храсталак. По някои места е многобройна, а по други-рядка птица. Зелениките са много шумни и когато са в ято, постоянно си подвикват.
   В едни райони зелениката е постоянно живеещ вид, в други е скитаща, а в трети- прелетна. Женската прави гнездо на някой храст сред стъблата на див хмел или на дърво. В смесените гори често предпочита смърчовете. Два пъти през лятото женската снася от 3-7 яйца, които мъти само тя. Мъжкият я храни през това време. Родителите изхранват малките със семена и насекоми от първите дни на живота им. Звуците на зелениката са тихо подсвиркване и звънлива трела. Песента е еднообразна, съставена от чисти високи свирения с провлачена трела. Понякога с песента си напомня канарче. От време на време измежду зелениките се срещат и тип "присмехулници" /имитатори/, които подражават на гласовете на други птици.
   Зелениката е твърде предпазлива и недоверчива птица. С идването на студовете малки ята от зеленики и други птици отлитат на юг, откъдето се връщат обратно с настъпването на пролетта към местата за гнездене.
   Често държат зелениката в клетка, към която тя бързо привиква и става съвсем питомна. Храната и е както на другите зърноядни птици.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Нова актуална цена FTXZ25N/RXZ25N Ururu Sarara. FTXZ25N BLUEVOLUTiON WI-FI. Вземи на изплащане FTXZ25N/RXZ25N 2017г.. Контролирай влажността, FTXZ25N въпроси и отговори - sofclima.com, Стрелбище, DAIKIN FTXZ25N/RXZ25N URURU SARARA - 4759 лв

  • Контакти Aleti Furniture. Адрес изложбена зала и телефони за връзка. Магазин Aleti Furniture - гр. София, кв. "Борово" , ул. "Солун" №51 Контакти

  • Автобусна екскурзия до Охрид - Охридски бисери 2019г. Охридски бисери - 2 нощувки (автобус) 2019г.