Щиглец

/кадънка, кардерина, бодиланче, догуличе/

   Това е една от най-разпространените у любителите пойни птици. Възрастната птица е много красива-челото, предната част на темето и гърлото са с блестящ ярко червен цвят, като при женската червеното не е така ярко подчертано. Тилът и задната част на темето са черни или темето и тилът са сивкавокафеникави в един цвят с гърба, бузите и покриващите ухото перца. Огърличката и петното отзад на шията са сивкавобели. Пръстенчето около основата на човката, юздечката, покривните пера на първостепенните махови и малките и средните покривни пера на крилата са черни. Гърбът е кафяв, а надопашието- белезникаво. Човката е жълтеникавобяла с по- тъмен връх, краката са кафеникаворозови. Отдалеч в полет птицата изглежда светло оцветена. Полетът е вълнообразен, със стрелкания и издигания.
   Щиглецът принадлежи към целогодишните обитатели, заселва се сред дървесни насаждения на културния ландшафт, в разредени гори, по заливните гори край азиатските реки, в парковете и други. По време на странстванията си обича откритите пространства, запустелите места, обрасли с магарешки тръни и други бурени. Гнездото си прави на дърветата по хоризонталните клони далеч от стъблото.
   Женската снася по 5-6 яйца с бледосин цвят. Мъти 12-13 дни, като през това време мъжкият я храни. Възрастните птици на свобода се хранят със семена от репей, лапад, елша, бреза и др. Малките си изхранват главно с насекоми и особено листни въшки, а като поотраснат-с растителна храна, например неузрели семена, плодови завръзки и др.
   Песента му е силна, гръмка, с постепенно забавящ се ритъм, с подсвирквания, с дрезгаво скърцащи звуци, песента звучи весело и закачливо. При държане в клетка щиглеците често възприемат звуци и мотиви от песните на други птици.
   Към пленничеството и стопанина си привикват доста бързо, с изключение на старите щиглеци. Живеят дълго-понякога до 10 години. Пеят почти през цялата година с прекъсване по време на линеенето. Младите мъжки щиглеци често се използват за кръстосване с женски канарчета, от което се получават доста интересни по цвета на оперението си хибриди. Това естествено зависи много от цвета на женското канарче. Понякога пеенето на хибридите е много разнообразно и приятно. Мъжкият щиглец е много нежен, внимателен и грижлив съпруг и баща. Понякога мъжките щиглеци умират от мъка, ако е умряла женската им канарка.
   При отглеждане в къщи щиглеците трябва да се хранят със зърнена смеска /канарено семе, репейно семе, ленено и конопено семе, овесени ядки, слънчоглед, елшови, брезови, лападови и други семена/. Много обичат ябълки, салата, зеле и други зеленчуци.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Специални цени за Olympios Zeus 3*, Гърция All Inclusive Гърция, вили "Olympios Zeus'' 3*, All Inclusive

  • В Турция с кола

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet