Обикновена авлига /саръасма, златен кос, гроздарка, профирка/

Обикновена Авлига

   Главата, гърбът и коремчето на възрастния мъжки са жълти, а крилата- черни. Само по връхчетата на маховите пера има светло кантче. Кормилните пера са черни с жълт връх, а средната двойка е и с жълтеникава основа. До очите има черно петно. Човката е розовокафява, а краката са почти черни. Гърбът на женската е маслиненозеленикав, крилата и опашката са тъмнокафяви, а гърдите са със сивкав оттенък и изпъстрени с надлъжни чертички. Останалата част от корема е жълтеникава, а много често дори белезникава.

   При старите женски в цветовете на перата по гръбната страна започват да преобладават жълтите тонове, а коремната страна избелява. Младите птици по оцветяването си приличат на женските, но тъмните шарки по корема не са така силно изразени и гърбът им е зелен с жълтеникав оттенък. Гнезди в широколистни, по- рядко в иглолистни гори и градини. В повечето случаи свива гнездото си високо на някое дърво и го разполага обикновено в чатала на страничен, растящ водоравно клон. Горният край на гнездото с форма на кошничка се захваща към двата дяла на чатала, а самата гнездова чашка виси свободно между тях.

   Строителен материал за така изкусно свитото гнездо са сухи тревички, тънки ивици брезова кора, лико, перца, косми и прочие.

   Люпилото е от 3 до 5 бели, а понякога и леко розови, лъскави яйца с черни петънца. Мътенето трае 14- 16 дни. Авлигата има по едно люпило годишно. За разлика от много други птици малките на авлигата остават при родителите си до есента и заедно с тях отлитат за зимуване в страните от Южна Африка, на остров Мадагаскар и в Индия.

   Храната на авлигите се състои от разни насекоми и техните ларви- майски и други бръмбари, гъсеници на нощни пеперуди и други неприятели по горите и градините. Яде също и някои плодове.

   Заради ползата, която принася, нейната забележителна красота и чудесното и пеене трябва да опазваме и привличаме авлигата в нашите гори, паркове и градини.

   Призивната и песен е флейтово свирене, което прилича донякъде на крясъците на котараци през март. Обикновената песен на авлигата представлява набор от невисоки скърцащи и чуруликащи звуци, които се чуват само отблизо. Есенно време може да се чуят доста силни покряквания на малките.

   Любителите рядко държат авлиги в клетки, а още по- добре във волиера лятно време авлигата трябва да се храни с пресни мрави яйца и да и се дават по няколко брашнени червея, а есен, зиме и напролет да и се дават сушени мрави яйца, предварително попарени с вряла вода или смесени с настърган морков и счукан сухар. Обича и постна извара, кокоши яйца, плодовете на калината, грозде, парченца пресни ябълки и други плодове.

   Понякога у опитни любители авлигите живеят по няколко години.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop

  • Курсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализация 3D Studio Max Design