Обикновен скорец /сковранец, косар, саръджа/

Обикновен скорец

   Общото оцветяване на оперението е черно с различен /пурпурен, виолетов, син, зелен или бакърен/ метален блясък, с бели капчици по върховете на перата. Човката пролетно и лятно време е жълта, а през останалото време на годината е кафява. Краката също са тъмнокафеникави.

   Женската е малко по- дребна и цветовете и са по- бледи. Оцветяването на едногодишните птици е по- еднообразно- кафеникаво, понякога изпъстрено на корема с по- светли петна. Човката им е по- къса, отколкото на възрастните птици. С приближаването на есента цветът на оперението им донякъде се изменя. Скорецът е една от най- разпространените птици. Долита през втората половина на март, а отлита в края на август и през септември. Зимува предимно в страните от Южна Европа /Испания, Италия, Гърция/.  Скорците обикновено се заселват на цели колонии по села, вилни места, близо до ниви, градини и ливади. Срещат се и в широколистни и смесени гори. По селата гнездят под стрехите на къщите, в птичи гнездилки и други удобни места, а в горите правят гнездата си в хралупите на стари липови, брястови и други дървета. В гнездата им винаги се намират стъбла, сухи треви, пера от домашни птици, парцали, конци и др. Женската снася от 4 до 6 яйца. Скорците унищожават в огромни количества ларвите на майския бръмбар, разни гъсеници, сив червей, ларви на бръмбари- скокльовци, гори охлюви и др. Когато се появят горски или полски неприятели в масови количества, скорците изцяло преминават на хранене с тях. Селското население е най- добре запознато с ползата, която скорците принасят, и се грижи за привличането им в близост до градините и дворовете си.

   Призивните звуци на скореца са късо и отривисто църкане. Мъжките птици са добри певци и имитатори. Пролетното им пеене е много своеобразно и включва много заимствани звуци. Пеещият скорец трепери, задавя се, разтваря широко човка и пърха с крила. В песента му се чуват звуци и от песните на певците, авлигите, големите синигери, звънкото "чин- чин" на чинката, на коприварчета и др. Той може да подражава подсвиркване на човек, кукуригане на петел, крякане на патици, пръхтене на жребец, мяукане на котка и т.н. Скорецът, особено когато е хванат млад, може лесно да бъде научен да произнася отделни думи и дори изречения. Много интересни разкази има за неговата привързаност към човека и за неговите способности. Любителите често държат скорци в клетки или волиери. Птиците бързо свикват с човека и новото обкръжение, вземат храна от ръка, кацат и се хранят на масата и т.н. Пеят много и понякога живеят в клетка по 10- 15 години. Скорецът в къщи може да бъде хранен с пресни и сушени мрави яйца, настърган морков и счукан бял сухар. С апетит яде просена и други гъсти каши, сварени с вода, а също и варено месо, брашнени червеи, бял хляб, накиснат в мляко или вряла вода, плодове и всякакви зелени храни.

   Клетката трябва да бъде голяма, с подвижно метално дъно и голяма окачваема къпалка от външната и страна. Водата трябва да се сменя колкото се може по- често, защото скорците обичат много да се къпят.
Избрани сайтове птици

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Най-актуални страници птици

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...

  • Вижте къде бе най-топло днес

  • ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ получи награда за отговорен бизнес