Червеноглаво коприварче /циганско славейче/

Червеноглаво коприварче

   Черноглавото коприварче е една от любимите и известни с пеенето си птички сред любителите. Песента на мъжкия е звучна и мелодична и по красота и разнообразие превъзхожда всички други видове коприварчета, като отстъпва може би само на славея. Цветът на оперението му е сивкавокафяв. Мъжкият има на главата си черна "шапчица", която при женските и младите птици е ръждивочервеникава. Спотаява се сред храсталаци или сред дървета. Обича широколистни и смесени гори и паркове с гъст подлес. За място на гнезденето си избира храсти и неголеми дръвчета- песъкиня, калина, бъз, жълта акация, дяволски нокът,- но понякога прави гнездото си и на спирея, малина, хвойна, елша или бреза. Понякога гнезди и в иглолистни гори. Гнездото е леко, направено от клонки. Отвън е замаскирано с листа, мъх, лишеи и растителен пух, а отвътре е постлано със стъбълца, коренчета и често с косми. Мъти един път през лятото от 2 до 6 яйца. Мътят и двете птици, но мъжкият- предимно през деня и лежи по- малко време върху яйцата. Трогателната грижа на бащата към потомството се изразява в това, че в случай на смърт на женската той продължава да мъти и изхранва малките. Храната на тази птица е съставена от различни насекоми- пеперуди, гъсеници и какавиди, бръмбарчета и ларвите им, ручейници, листозавивачки, листни въшки и други. Есенно време се храни с узрелите плодове на бъза, с вишни и други плодове. Черноглавото коприварче е много весела, подвижна и предпазлива птичка и не е лесно да бъде хваната. Ако птицата е уловена напролет, понякога започва да пее още същия или на другия ден. Пее от втората половина на май до август, а понякога и до септември.

   Началото на песента му е тихо и се чува само на късо разстояние. Това полугласно бърборене е съпроводено и от тихи скърцащи звуци /понякога птицата имитира гласа на певец- присмехулник, на славей или на други птици/. После следва и завършекът на песента- силни флейтови звуци, произнасяни отчетливо, разделно, но без паузи и разчленяване на "думи", както прави пойният дрозд. Като свърши с песента, понякога издава тихи звуци: "тре- тре- тре". Призивни звуци- "чек- чек" или "чк- чк".

   Черноглавото коприварче е прелетна птица. Всички черноглави коприварчета, дори и най- дивите, в плен стават питомни, летят свободно из стаите, хранят се на масата или на което и да е място, където им предложат храна, и се привързват към човека, който се грижи за тях. При добро и внимателно гледане и разнообразна храна черноглавите коприварчета живеят в клетки понякога повече от 10 години. Те са много спретнати и чистоплътни птички. Например паднало на дъното на клетката лакомство- парченце ябълка или нещо друго- черноглавото коприварче не докосва, дори и да е гладно.

   Препоръчва се уловената птичка да се държи в просторна дървена клетка. Пролетно и лятно време трябва да се храни с пресни мрави яйца, в края на лятото- с пресни плодове от бъз, късно през есента, през зимата и рано напролет- със славеева смес и сушени бъзови плодове, попарени с вряла вода. На първо време черноглавото коприварче изяжда охотно по няколко брашнени червея, но птици, държани дълго време в клетка, се отказват от тях. Към споменатата храна трябва да се добавя и прясна постна извара, парченца прясна ябълка и други плодове.

Дограми и вентилируемите фасади. Новото в строителството от Чех Пласт най-предпочитаната и посещавана фирма за дограма и фасади на световният пазар. Съвремененният начин за облицовки и изолации на сгради и фасади. Външният вид е от значение, с Чех Пласт з  повече » chehplast.com