« назад


Дрозд

   Срещат се няколко вида дроздове. Всички имат много общи черти както в характера си, така и в начина си на живот. Значителна част от дроздовете са прелетни птици и зиме отлитат в топлите южни страни /Южна Европа и в северните области на Африка. Всички дроздове са много подвижни птици, ловки, съобразителни и в една или друга степен притежават дарбата да пеят.

   Някои дроздове, например пойният и косът, често биват отглеждани в клетка заради чудесното им пеене.

   - Поен дрозд:  Пойният дрозд е един от най- добрите певци /след славея и черноглавото коприварче/- Още през април в гората може да се чуе звучната му песен. На големина е колкото скорец. Отгоре е тъмномасленокафяв, а надопашието е сивкаво. От долната страна е белезникав с охрист оттенък и капковидни петна. Призивните му звуци са невисоко цъкане, а при тревога издава цвъркания- "тик- стик- тикс". Песента на пойния дрозд е превъзходна. Състои се от дълъг ред свирения и други своеобразни звуци и извивки. В пеенето си донякъде подражава на славея и на други птици. Добрият поен дрозд може да съперничи дори и на царя на пойните птици- славея. Песента му е на отделни строфи- отривисти фрази, които в повечето случаи се повтарят по два пъти наред с неголеми паузи преди всяка нова строфа. Някои извивки в песента на пойния дрозд се предават със срички и дори с думи. Пойните дроздове са изкусни имитатори и в тяхната песен нерядко може да се чуят свирещите трели на славея, черноглавото коприварче, градинското коприварче и други птици, които обикновено заедно с него обитават една местност.

   Пойните дроздове се завръщат от топлите страни в края на март- началото на април. Местата, в които най- много обичат да гнездят, са младите смесени или проредените иглолистни гори с гъст подлес и храсталак и единично стоящи сухи дървета в близост до открити пространства и вода.

   Гнездото на тази птица е особено изкусно направено. По форма наподобява чашка и е изградено от тънки вейчици, стъбла на треви, лишеи и др. Отвътре то е гладко измазано с гнила дървесина и дървесен прах, смесени със слюнка. Най- често гнездото е сред гъсти млади клонаци на младо борче или хвойна, а също и на широколистни дръвчета и винаги е близо до земят

   В един сезон двойка пойни дроздове отглеждат едно, рядко две люпила от 4 до 7 яйца. Мътят и двете птици. Дроздовете се хранят през повечето време по земята, като ровят опадалите листа и горската постеля. лятно време, докато изхранват малките си, събират предимно насекоми, дъждовни червеи и голи охлюви. Есенно време дроздовете унищожават особено много ларви на дългокраки мухи. В храната им в зависимост от района учените са намирали бръмбари, мравки, растителни дървеници и други.

   Обикновено и двете птици хранят малките си- мъжкият не толкова усърдно, колкото женската, но и двете поред топлят малките, докато са още голи.

   Средната честота на хранене е четири пъти на час и успоредно с нарастването на малките нараства и тя. Пойният дрозд събира храна за малките си не по- далече от 150 до 200 метра от гнездото си. Общо взето, той е много приятна и полезна птица и трябва по всякакъв начин да я защитаваме и привличаме.

   В клетка пойният дрозд привиква бързо с хората и доставя много удоволствие с чудесното си пеене. Особено трогателна е привързаността към хората у малките дроздчета.

   За одомашнените дроздове основната храна лятно време са пресните, а по- късно сушените мрави яйца, смесени с настърган изцеден морков и счукан сухар. Това е най- добрата и витаминозна храна. Подходящи са и различните каши- просена, от грис, оризова, овесена и други., - сварени така, че зърната да не се слепват. Прясна зелена храна, особено салата, като и кълновете от овес, просо, репица, канарено семе и други, съдържащи много витамини, са задължителна съставка в дажбата на пойния дрозд. Може да му се дава също и бяла кифла, натопена в мляко, като при хранене с тази храна трябва да се внимава да не прокисне. Дава се също ограничено количество варено месо и брашнени червеи.

   При добри грижи птиците могат да живеят в клетка повече от 10 години.

   - Кос /чернокос, карабакал/: След пойния дрозд косът се смята сред любителите за един от най- добрите певци. Оперението на старите мъжки косове е черно като въглен, а човката им и околоочната кожа са с ярко жълт цвят. Женските и младите мъжки отгоре са чернокафяви, с охристоръждиви гърди, сивочерно коремче и белезникавосиво гърло. Човката и клепачите не са ярко жълти като на мъжките.

   Обитава широколистните гори, старите паркове и овощните градини, а също и запустелите гробища, където има много влажни канавки и много сянка от дърветата. Гнездата си прави сред корените на дърветата, а понякога върху скрити сред гъст подраст пънове. Гнезди и по дърветата. Приблизително половината от гнездата са разположени по дърветата, но не по- високо от 2 метра. Мъти един път през лятото, рядко повтаря. Яйцата в едно люпило са между 3 и 7. Мъти повече женската. Мъжкият я сменява в обедните часове.

   Птиченцата се излюпват след 14- 16 дни и започват да летят на 16- 17-ия ден. Косът се храни предимно по земята. За храна му служат бръмбари, мравки, листни дървеници. За отбелязване е, че от бръмбарите предпочита бръмбарите- бегачи. Унищожава гъсениците на гъботворката и на зимната педомерка. От растителните храни предпочита плодовете на чашкодряна, момината сълза, малината, зърнастеца, трънката, семената на лесичината и други. Хранителните участъци на коса са доста големи и достигат в радиус до 250 метра около гнездото.

   Песента на коса прилича много на песента на пойния дрозд, но пеенето му не е така силно, песента му е по- проста и по- бедна на звуци, макар и тя да има своята прелест. У нас в България косът е вече обикновена птица в градините и парковете на много селища, особено на градовете. Поразходете се вечерно време в близка горичка, в запустял парк или градина и ще чуете мелодичната му песен, която звучи тържествено. В песента на коса има силни флейтови звуци, отделните фрази се повтарят рядко и се възпроизвеждат разтегнато и неритмично.


Избрани сайтове Дроздове

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти