Семейство Орехчета

Семейство орехчета

   Орехчетата са едни от най-дребните птици, оцветяването на птичката е изцяло ръждивокафяво с много тънки напречни ивички. Телцето му е закръглено. Опашката е къса и щръкнала нагоре. Женската се различава трудно от мъжкия и обикновените любители могат да установят това едва когато чуят и пеенето на мъжкото орехче. Когато птицата е възбудена, бързо се кланя. Орехчетата летят бързо, но на къси разстояния. Чевръсто се промушват сред гъстия подлес, между клоните, корените и в купчините окапали клонки и листа. Звуците на орехчето са чести, отривисти. Песента му е много силна и звучна. Съставена е от серия бързо сменящи се извивки, трели и преливания и донякъде напомня песента на канарчетата. с овесарков напев. Орехчето обича най-много да се заселва покрай потоци, обрасли с коприва, с изпопадали клони и дървета или до подровени брегове на ручеи, или до рекичките с надвиснали над водата храсталаци и дървета. Там те правят кълбовидните си гнезда, и то по няколко. Люпилото е от 5-6 бели с кафяви петънца яйца. Орехчето се храни с дребни насекоми и техните яйца и ларви.
   При отглеждане в клетка орехчето изисква много внимание и грижи. Освен това клетката трябва да бъде с по-ситна мрежа. Наблюденията върху живота на орехчето са много занимателни и доставят голямо удоволствие. При подробно гледане орехчето може да живее няколко години в клетка. Основната му храна през лятото са пресни или сушени, попарени с вряла вода и охладени или смесени с настърган морков мрави яйца. Обича и живи ларви на хирономус в бурканче с вода, брашнени червеи и други храни. Орехчето обича много да лети по стаята, да изследва подробно рафтове, шкафове, цепнатини и други скришни места, където може да хапне мухи и други насекоми. Ако му се удаде, вмъква се и в клетките на други птици.
Избрани сайтове много

  • Иновации в Земеделието поликарбонат, поликарбонат, поликарбонатни плоскости, поликарбонат цени, поликарбонат цвят, плоскости от поликарбонат, многокаме ...

  • Нови интернет страници много

  • Гледай в интернет! 10 - те най!

  • Най-актуални страници много

  • Много българи и чужденци преоткриват красотата на Вършец

  • Какви подаръци желаят най - много жените? 10 - те най!

  • Центробежни повърхностни помпи за вода FORAS Центробежни помпи за вода