Земеровка

Земеровка

Най- дребният бозайник на земята е земеровката на Черски. Тежи само 2-3 грама и има 5-6 сантиметра дълго тяло. Прилича на малко мишле, само че муцунката и е източена като хоботче и завършва с рилце. С него рови в горската постилка при корените на дърветата, в някои гнили пънове, а понякога може да се завре даже и в жилището на човека. Козината и отгоре на тялото е тъмнокафява, а на коремчето- светла. Опашката на зверчето е дълга около 4 сантиметра. Очите и ушите му са много дребни.

Земеровката е много подвижно животинче. Рядко може да го видите в покой през цялата година- и зиме и лете. Честотата на дишането му е 800 пъти в минута, а пулсът му е 1320 в минута. И е голям лакомник- за едно денонощие изяжда толкова храна, колкото е теглото му, дори и повече. Храни се с насекоми, личинки, влечуги, червеи. Изтребва стоножки, охлюви, жаби, мишки, бръмбари, пчели. Яде понякога и мърша. Много зло животинче. Напада даже и по- едра от него плячка. Когато е в плен, то е учудващо свирепо. Човек трябва да бъде особено предпазлив, за да не го ухапе или нарани.

През лятото ражда 2-3 пъти в годината, и то по десет малки наведнъж. Според цвета на зъбите се различават два рода- кафявозъбки и белозъбки.

Край планинските потоци и езера се среща и водна земеровка /кутора/, която е особено вредна за рибарниците, защото унищожава малките рибки и раците. В Западна Африка се среща и гигантска водна земеровка, дълга до 60 сантиметра.

В нашата страна най- често може да намерите обикновената земеровка /Сорехс аранеус/. Смята се, че е полезна за горското и селското стопанство, понеже унищожава вредните насекоми.
Избрани сайтове сантиметра