Див заек

Див Заек

Главният представител на нашия дребен дивеч е дивият заек. разпространен е из цялата страна. среща се из равнините, хълмистите места, в горите, които са разредени и са близо до поле. Той живее поединично и е нощно животно- за храна излиза привечер. През пролетта, лятото и есента се храни със зелена растителност. През зимата гризе кората на младите фиданки. Така вреди на селското и горското стопанство.

Размножаването на дивия заек става от март до октомври. Една зайкиня може да роди от две до десетина зайчета, 3- 4 пъти в годината. бременността трае месец и половина. Оцеляват средно по 2- 3 зайчета, защото стават жертви на много хищници и болести. Малките зайчета стоят при майката 2- 3 дни след раждането и след това се пръскат из храсталаците наблизо до нейното жилище. Там се спотайват от враговете. Майката отива поне веднъж в денонощието при тях да ги кърми в продължение на около 15 дена. След 3- 4 месеца те вече са големи и заживяват самостоятелно. Местопребиваването на заека се отдалечава от жилището му на не повече от 3 километра. Рано сутрин, преди да си легне, той си избира винаги ново леговище. За да се предпази от хищници, прави няколко обхода около избраното място, връща се обратно по старата диря на няколко места и я напуска със странични скокове, стъпва винаги с четирите си крака в една точка и така замаскирва дирите си.

Дивият заек живее до 10 години, а теглото му достига до 5 килограма.




*

Избрани сайтове зайчета

Най-актуални страници зайчета

  • Throls Coniglio Nano 15 kg

  • Throls - храна за зайчета 2.5 кг