Диви кози

Дива Коза

Костни остатъци от диви кози са намирани още от ледниковата епоха. В наши земи като домашно животно козата се появила през неолита- 3000 години преди новата ера. Най- стари следи от диви кози са открити в Деветашката пещера, Ловешко.

Старите траки отглеждали козата като домашно животно. Марица е била наречена Козя река. Те почитали бога на плодородието Дионисий, който смятали, че се въплътявал в козел. Облкичвали козела с бръшлян като символ на вечен живот.

Дивата коза е разпространена из планините на северното полукълбо, Европа, Мала Азия и Кавказ. У нас живее по Стара планина и Родопите, Рила и Пирин. Тялото и е високо до 75 см., а дълго до 112 см. Има 8- сантиметрова опашка. Рогата и стигат до 26 см. и са смолисточервеникави, изправени нагоре, а накрая са завити назад като куки. Пъргава е и със стройно тяло. козината и е бледожълта, с черна ивица по гърба. През зимата е кафявочерна. Нощем спи между скалите. Много е страхлива. Катери се по най- непристъпните места. Из високите части на нашите най- големи планини има прекрасни условия за развъждане на диви кози. Дивата коза все по- често се изпречва на пътя на туристите и в бъдеще ще стане един от най- важните ловни обекти. Скоковете, които прави този представител на красивата подвижна украса на природата, понякога учудват и будят възхищение- краката на животното издържат дори скок от 50 метра височина. В това отношение може да се смята, че тя е рекордьор.

По високите планини обитават различни видове диви кози. В непристъпните върхове на Аляска, при 4000 метра надморска височина живее Снежната коза. Нейната козина е снежнобяла и зиме става много гъста и дълга. По гърба и гребена на врата и израстват четиновидни косми, които образуват грива. Раздвоената брада виси под нейните челюсти и това и придава строг вид. Погледът е втренчен, очите и са големи и живи. Снежната коза има едро, кокалесто тяло. Височината и е около един метър. Тя е много страхливо и предпазливо животно. Храната и се състои предимно от мъхове и лишеи.

Между Дон и Волга, из Калмутските степи, в степите на Западен Сибир и Монголия се срещат стада от степната дива коза- сайгата. Тя издържа на големи студове. На вид е грозна- голяма глава, набито тяло, не много висока- до 75 сантиметра. Рогата на мъжките са дълги около тридесетина сантиметра, в горния си край имат формата на лира с кехлибареножълт цвят. От тях приготвят лекарства . Козината на сайгата през зимата е бяла, а през лятото- жълтеникава. Степната дива коза може да бяга силно и е позната като много предпазливо животно. месото и има миризма на мускус.

Сибирската коза е много едра. Има височина на тялото до един метър и тежи до 130 килограма. Среща се в планините на Южен Сибир, чак до Хималаите. Брадата и е гъста и дълга. Опашката отдолу не е окосмена. Рогата и са жълтеникави до тъмнокафяви, дебели, мощни, с кокалести възли на предния черен ръб. При напречен разрез имат триъгълна форма.

В горите на Северна и Северозападна Индия обитава на стада винтерогата коза /махур/. тя се среща и в Белуджистан, Афганистан, Пенджаб и горното течение на Амударя. Шията и е къса, а краката дълги и здрави. Рогата и са масивни и навити спирално. При женските те са по- тежки и къси. Козината и зиме е гъста, пуховидна и ръждивочервена на цвят. Брадата и е гъста и дълга около 25 сантиметра. По шията козлите имат грива.

В горите на Северна Америка живее гривестата коза. В Алпите- алпийската коза; по островите на Гърция и в Азия- брадатата /безоарна/ коза; по високите места на Тибет- оронгото и т.н. Европейската дива коза е изчезнала отдавна.

В северните полярни области на Гренландия и Северна Америка се среща и едно много интересно животно от подсемейството на козите- овцеговедото, което е рожба още на ледниковата епоха. Днес от него се различават три подвида според ръста, рогата и цвета на козината. Руното му е грубо и вълнесто. Характерни са рогата, които в основата на черепа образуват костни куполи. Има височина на тялото до метър и половина. Женското овцеговедо има четири цицки, както при кравите. Големи и гъсти мигли закриват погледа му. Но с краката си то разтрива подочните жлези, после миглите и така съвсем открива очите си. Под всяко око и копито има жлези, които отделят вещества с мирис на мускус. Това помага при ориентирането в снега по дирите. Когато неприятел нападне стадото, те образуват кръг- водачите застават отвън с лице към неприятеля, а вътре в кръга се събират бременните и малките.

В различните планински райони на земното кълбо има още много и твърде чудновати по вид и цвят диви кози, които заслужава да бъдат разпространени и в нашата страна.
Избрани сайтове много

Нови интернет страници много

  • Кристал Блу Центробежни помпи за вода

  • Най-актуални страници много

  • Какви подаръци желаят най - много жените? 10 - те най!

  • Центробежни повърхностни помпи за вода FORAS Центробежни помпи за вода