Диви котки

Дива Котка

В горите на Стара планина, Рила, Родопите, Странджа и др. живее дивата котка. Може да я срещнете дори в по- малки горички, в близост до населените места. В миналото са я смятали за тайнствено животно, което може да омагьосва, и затова са я преследвали. Някои народи са я обожавали- египтяни, гърци, римляни и др. Смята се, че първата и родина са горите на Абисиния.
Дивата котка се отличава от домашната с по- късата си, дебела и рунтава опашка, която има до 9 черни ивици. У домашната котка тя е заострена накрая, докато при дивата е заоблена. Освен това дивата котка е по- едра. Цветът на козината и е сивкав. Тя е нощно животно, жестоко, войнствено и смело. Хитра е като лисицата, но избягва да се бие за дребни неща. Когато влиза в бой, козината и настръхва, опашката и се изправя с нервни движения, погледът и се втренчва, а ноктите и се подготвят за бой. При отбрана прегъва гърдите си, ушите и се отдръпват назад, устата и се отваря- съска с езика си. Атаките и са яростни, мълниеносни, жестоки. Хвърля се върху неприятеля без страх. Нейната пъргавина и гъвкавост я прави голям майстор в катеренето по дърветата и скалите. А когато пада отвисоко, е същински акробат. С помоща на опашката си тя регулира така движението си, че пада винаги на краката. Тялото и се състои от 290 почти нечупливи кости и е много мускулесто. Това и помага да прави майсторските си скокове.
Зрението и е силно развито. Зениците са така устроени, че тя вижда добре денем и нощем. Нощем те са широко отворени и в зависимост от силата на светлината могат да се стесняват или разширяват. През ноща те светят, защото отразяват светлината обратно по същото направление, по което тя е стигнала до тях. Може да гледа даже и срещу слънцето, без да мига. Установено е, че очите на котката виждат шест пъти по- добре от тези на човека. Във Франция бяха публикувани съобщения, че котките чуват не само с ушите си, но и с очите си. Твърди се, че в окото им има нервни влакна, които предават всеки шум до мозъка. При другите животни тези нервни влакна се намират в ушите.
Слухът на котката също е отлично развит и ушите и са много подвижни и свръхчувствителни на шум. Тя е винаги нащрек. Когато се движи, мустаците и са насочени напред и при пречка веднага реагира, защото всеки косъм е свързан с нерв. С тяхна помощ определя формата и движенията на жертвата, която е захапала. Мустаците и са дълги, колкото е широко тялото и. Ако космите на мустаците и се подрежат, осезанието и намалява и се появяват мозъчни смущения.
И обонянието на дивата котка е силно развито. Тя обича чистотата. Непрекъснато се лиже. По този начин си набавя и крайно необходимия и витамин В. Самата природа на котката е такава, че по тялото си няма потни и мастни жлези, а само на възглавничките на краката. Затова тя не издава миризма и може лесно да се приближи незабелязано до жертвата.
Краката и са силни и с остри нокти. Задните са по- дълги от предните, което я улеснява при борба с неприятелите и.
Гръбнакът и се състои от 22 прецизно свързани прешлени.
На гърба козината и е много чувствителна. Косъмчетата и се наричат вибриси и ако при движение нощем се допрат до предмет, то тя го усеща мигновено. Козината на котката съдържа серни аминокиселини, които стимулират растежа и.
Котката се храни с птици, гризачи и други дребни животни. Понякога напада и сърни, но винаги предпочита птиците. Отначало дебне жертватаси, като се провира лесно през препятствия, наближава я и с бърз скок се хвърля върху нея, прегризва гръкляна и и я умъртвява. Когато е нападната от човек, хвърля се и върху него.
Дивата котка може да доживее до 30 години. Владее площ до 100 хектара и ако там влезе друга котка, тя влиза в бой с нея.
През април- май в някоя хралупа женската ражда до 6 слепи котенца. Скоро след това тя започва да ги води на лов.
На света има около 500 милиона котки- тигрови, сиамски, абисински, европейски, ангорски и др. Към семейството на котките спадат кръвожадните рисове, пантерата, гепардите, леопардите, ягуарите, пумата, тигърът, лъвът и др.
Избрани сайтове котка

Най-актуални страници котка

  • Играчка за котка Т5-126 повече » ...