Пелвикахромис пулхер /Pelvicachromis pulcher/

Пулхер

   Този вид пъстър костур понякога се нарича кралска цихлида. Тези рибки не са така миролюбиви, както другите, но са особено интересни, много грижовни и трогателни в грижите си за поколението. Пулхерите произхождат от крайбрежните води на Западна Африка.
   Необходимо е да вземете двойка. Женските имат в задната част на гръбната си перка едно или две тъмни петна, светло обрамчени. При мъжките тези петна липсват или ги има понякога в горната част на опашната перка. В повечето случаи женските са с по- пищна окраска, но са по- набити от мъжките и перките им не са така заострени.
   Тези риби снасят в пещери. Ето защо за тях се правят каменни пещери или в аквариума се поставят черупки от кокосов орех с малка дупка за промъкване. Ако имате късмет, може да наблюдавате хвърлянето на хайвера, като осветявате пещерата с джобно фенерче.
   Когато родителите започнат да почистват пещерата и изнасят пясък, това е знак за скорощното хвърляне на хайвера. Коремчето на женската започва да се подува, докато накрая излиза яйцеполагало. Яйцата- 200 до 300 на брой обикновено се полепват по тавана на пещерата.
   През следващите дни женската остава в пещерата или непосредствено до нея. Мъжкият пази района, като гони останалите риби далеч от пещерата. Обикновено съжителството е безобидно. В много малки басейни или когато женската е особено "зла", тя може да превърне живота на мъжкия в ад. В такива случаи трябва да внимавате и ако се налага, мъжкият се отделя, за да не загине. След няколко дни майката се появява пред пещерата с цял рояк малки рибки. Сега възникват истински проблеми- да се отгледат малките, докато пораснат. В единия случай родителите бранят много сериозно поколението си и вие трябва да се погрижите за останалите "съквартиранти", или пък другите риби излавят малките костури един след друг, така че само след няколко дни от тях не остава нищо. Обикновено става точно така, но въпреки това може да направите интересни наблюдения.
   Ако искате да развъждате, има няколко възможности: всички съквартиранти може да се пренесат на друго място, като в аквариума останат само родителите и новото поколение. Или малките се засмукват с шлаух /както при смяна на водата/ и се пускат в специален развъден басейн. В началото малките пулхери се хранят с току- що излюпени солнични рачета.
Избрани сайтове пещерата