Рекс

За първи път котка с къдрава козина /като мутант на обикновена европейска късокосместа/ е била открита недалеч от една берлинска болница през 1946 година.

По това време, след разрухата на войната и липса на каквито и да било условия, немските селекционери преустановяват своята дейност. Ето защо приоритетът при селекция на къдрави котки запазил град Корнуел /Англия/. Именно тук госпожа Енисмор била специализирана в отглеждане и развъждане на питомни зайци и тъй като козинката на котетата много приличала на козинката на съответната заешка порода, тя ги нарекла рекс. Стопанката показала новите котенца на генетиците, които проявили огромен интерес. Те се заели да изучават малчуганите и ги нарекли корниш- рекс /по името на мястото, където се появили първите представители на тази порода/.

Няколко години по- късно, през 1960 година, отново в Англия, но този път в графство Девоншир, отново се появила къдрава котка с името Кирли. Кирли и нейното потомство били кръстосани с котки рекс от Корнуел, но в резултат на това се родили котенца с нормална гладка козина. Кръстосването им с немски и американски котки рекс, които по това време се появили в щатите Охайо и Орегон, също не дали очакваните резултати. Учените разбрали, че става дума за друг вид мутация, базираща се на абсолютно различен ген. Последният вариант на рекса бил наречен Девон рекс.

През 1959 година в САЩ, в щата Орегон, в дома на госпожа Стрингхъм се появила рексова котка, която тя кръстила Кинки Марцела. Котката живяла 13 години, но за нейното потомство нищо не е известно. Едва преди години друг любител, г- н Смит, намира в един приют за животни котка, която по всяка вероятност е била далечна потомка на Марцела. Тя родила няколко котета, които били определени като Орегон рекс.

Котките рекс не изчезнали напълно от Източна Прусия. Понякога се срещат отделни къдрави екземпляри, като в повечето случаи те били изнасяни във Франция, Холандия и САЩ. Тези котки били наречени Герман рекс.

От генетична гледна точка всички типове на котката рекс си приличат. В крайна сметка учените обявили, че корниш рексът, герман рексът и по всяка вероятност орегон рексът са много сходни и е напълно възможно между тях да има родствени връзки, тъй като след взаимно кръстосване се раждат рексоподобни котета. Само Девон рексът генетически се различава от останалите три типа. При кръстосване с други типове рекс потомството се ражда с обикновена гладка и къса козина.

Характерният признак за всички генетични мутации на котките рекс е къдравата козина. Козината на корниш рекса и герман рекса е къса и гъста, копринено- плюшена, покривните и къси косъмчета са два пъти по- къси от тези на стандартните късокосмести котки. При това те са или много къдрави, или на вълни- особено по опашката и гърба. Сетивните косъмчета на брадичката и веждите също са къдрави, но запазват нормалната си дължина. Козината на девон рекса също е нежна, но леко начупена, сетивните косъмчета също са леко начупени, със средна дължина или по- къси.

Тялото на корниш и герман рекса е силно, мускулесто и масивно, краката са дълги и къси. Разрешени са всички окраски на козината и очите. Главата на корниш рекса е клинообразна с дълъг нос и мощна брадичка, челото е плоско и скосено назад, така че погледната в профил линията, съединяваща средата на челото с връхчето на носа, е почти права. Ушите са широки в основата и разположени доста високо. Главата на немския рекс е по- заоблена, а носът е с малък "стоп". В сравнение с английския, немският рекс е по- мощен, а гръдният кош е доста по- широк.

Девон рексът има мускулесто тяло, с широк гръден кош, краката са малко по- къси и криви /като буквата "О"/. Формата на главата напомня клин, скулите са леко изпъкнали, бузите са дебели, носът- къс с ясно очертан "стоп". Краищата на големите уши са заоблени, със снопчета косми, както при рисовете, но доста по- къси. Очите са големи, широко разположени, с формата на бадем.

Котките рекс са много грижовни майки. В котилото има от три до шест котенца. Те се раждат с къдрави косъмчета, но след една седмица козината започва да се изправя. По това време те изобщо не приличат на котка рекс и тази форма се запазва до смяната на млечните зъби. След смяната окончателно се оформя къдравата козина.

Тези, които продължително време са се занимавали със селекция на котки рекс, споделят, че има случаи, когато котетата се раждат с къси, леко вълнисти косъмчета; понякога отделни части на тялото /например, там, където по принцип се появяват акромеланични петна/ изобщо не са окосмени. Много често по коремчето на рекса се появява нещо като мъх, но всъщност тези места са абсолютно голи /това се среща най- често при девон рекса/. А в периода на линеене се появява временна плешивост.

Тази плешивост в отделни участъци от тялото при котките рекс не е обуславена от наличието на съответния ген, както например при сфинкса. Затова плешивостта при рекса се отчита като голям недостатък. Опитите са доказали, че плешивостта се появява в комбинация с летален фактор, затова сред котетата се наблюдава висок процент на смъртност. Това е и причината, поради която рекс е с много плешивини по тялото, се бракува и не се използва за селекция.

Като отделни породи корниш и девон рексът са стандартизирани в Англия и в цяла Европа през 1967 година. През 1983 година преработените стандарти отделят герман рекса от корниш рекса. При това породите са разделени не с оглед особеностите на генотипа или накъдрената козина, а въз основа на различия в строежа на тялото и главата. Засега орегон рексът не е признат официално, а генетичната му същност продължава усилено да се изучава. За да се запазят характерните признаци на външния вид на отделните видове рекс, е било взето решение отделните варианти да не се кръстосват помежду си.

При задействане на рецисивните алели, определящи къдравия тип на козината, на практика в генотипа на всяко животно може да се прояви рексова козина: при персийските, сиамските, бирманските и т.н. Затова френският професор Летард, който продължително и задълбочено е изучавал рексовия тип козина, настоява котките рекс да не бъдат признавани за отделна порода, но неговата гледна точка не е успяла да надделее.

Рексът се отличава от другите породи не само с къдравата си козина, но и със своя характер. Те са много привързани към човека и предпочитат неговата компания, отколкото компанията на другите животни. Рексът е много интелигентно животно и лесно може да бъде дресиран. Те рядко боледуват, но са много чувствителни към смяната на климата и температурата на въздуха. Затова рексът се отглежда само в домашни условия. За поддържане на постоянна телесна температура към храната на тези животни трябва да се добавят по малко мазнини и мая. Това помага на животното в борбата му с евентуалните температурни колебания на въздуха.

Козинката на рекса не трябва да се разресва, тъй като косъмът лесно се чупи. Най- много веднъж седмично се приглажда с ръка.
Избрани сайтове рекса