Шотландска клепоуха котка

Скотиш фолд котка

Още преди много години в Китай е открита много интересна бяла дългокосместа котка с клепнали уши. Дълги години се е считало, че тези мутанти живеят само в Китай и затова били наречени китайски.

Но през 1961 година клепоухи котки са били открити в Шотландия, а по- късно и в други страни. Те са положили началото на селектирането на късокосместата клепоуха котка. Сега тази порода е широко разпространена из целия свят.

Оше от пръв поглед на очи се набиват широко разположените виснали уши, които са най- характерният признак на тази порода. Главата е кръгла, а широкият и къс нос и големите кръгли очи още повече подчертават формата на главата, която е разположена на много къс врат. Дължината и е средна, опашката е дълга и дебела, краят и може да бъде притъпен. При тази порода е много важно съотношението между дължината на опашката и тялото: когато животното е изправено висящата му опашка трябва да докосва пода.

Останалите признаци на породата, като например дължината и цветът на козината, съответстват на стандартите на британските късокосмести. Ушите на новородените котета са леко клепнали назад, клепоушието се развива с годините.

Американските организации на любителите на животни признават шотландската клепоуха котка през 1978 година, но от ФИФЕ тя все още не е призната.
Избрани сайтове много

Най-актуални страници много

  • Какви подаръци желаят най - много жените? 10 - те най!

  • Центробежни повърхностни помпи за вода FORAS Центробежни помпи за вода