Регдол

Регдол

Тази порода дългокосмести котки е била получена преди 20 години. Регдолът много прилича на бурманките и се различава от тях само с по- масивно и дълго тяло.

Котараците тежат от 7 до 10 кг., а женските са с 2.5 кг. по- леки. На дължина тялото на котарака може да достигне до един метър /от крайчето на носа до края на опашката/. Опашката е със средна дължина, краката са къси с овални лапички. Главата на регдола е масивна, брадичката- кръгла, скулите са добре развити. Сините очи /друг цвят е недопустим/ са широко разположени, разстоянието между ушите е доста голямо.

Козината на тази порода е гъста и прилича на коприна. В САЩ, където повечето от клубовете признават регдола като отделна порода, са известни три цветови варианта, като най- често се среща митед с бели "чорапки" /също както при регдола/ тъмнокафяв или с шоколадов оттенък /срещат се сини и лилави, но те са голяма рядкост/, както и варианти с окраска на биколор или колор- пойнт.

Регдолът съзрява полово към 3- 4 година. Женските се разпасват веднъж в годината /най- често през пролетта/, в котилото има от 3 до 4 малки. Нарушенията при разпасването се свързват с телесната температура на тези животни, защото тяхната е винаги по- висока с около 1 градус С. Затова пък те са с по- силна имунна система и рядко боледуват.

По характер много приличат на кучетата- като тях вървят по петите на стопанина си. Регдолите, както и останалите нови породи, имат много противници сред селекционерите и особено сред хората, които се занимават с отглеждане на бурманки. Те не са съгласни регдолът да бъде признат за отделна порода, защото според тях, става дума само за хибрид. Привържениците на регдолът обаче твърдят, че именно тази порода може да замести детето в семейството. Затова някои специалисти отхвърлят признаването на регдола, аргументирайки се, че тези животни са изгубили характерните признаци, които правят от котката котка!
Избрани сайтове порода