Кимрик

Кимрик

По външен вид тази порода съответства на менската котка, изключение прави по- дългата козина.

Кимърската котка може да се появи в котилото на обикновения американски късокосмест менкс, но това е много рядко явление. Те се оценяват по стандартите, които се прилагат за породата менкс. Макар, че са известни от 1970 година, засега тази порода не е призната даже в САЩ- тяхната истинска родина.

Котките от породата кмрик са игриви, добронамерени и никога не проявяват агресия. Най- характерното и необикновено за тях обаче е фактът, че са безопашати.
Тази странност не е създадена по изкуствен път, а е напълно естествена. Тези котета изискват голямо внимание и ласкаво отношение. Много добре съжителстват с членовете на семейството и особено с децата. Голяма част от представителите на породата проявяват поразителна памет. Кимрикът е не само интелигентна и ласкава домашна котка, но и забележителен експонат, интересен за наблюдение.

ПРОБЛЕМ
 При тази порода има известни трудности при размножаването. За да се получат безопашати котки, е необходимо правилно комбиниране на родителите, като се знае тяхното точно родословие. Опитите да се въведе съвършено късо и набито тяло, съответстващо на стандарта на породата, често Завършва с раждането на котета с отклонения в анатомията на гръбначния стълб и на правото черво.

ВЪНШЕН ВИД
Тялото на тези котета е тежко и набито. Гърдите са широки и силни, с добре развита мускулатура. Задните им крайници са по- дълги от предните, което се изразява в приповдигане на задницата и в своеобразния начин на бяг- на скокове както заека. Главата им може да се сравни с обърната круша, защото муцуната е кръгла и малко издута. При котараците обикновено има по- изразени бузи. Очите на котетата са големи, с овална форма, с леко скосяване към носа. Обагрени са в съответствие с основната окраска на козината. Кимрикът има своеобразна космена покривка, която продължава от плещите до кръста и включва "бричове" на върха на задните крайници, долната част на корема и около шията, където космите са по- дълги от останалите части на тялото. На муцуната и на лапите козината е по- къса. На ушите има снопчета от косъмчета.

Кимрикът има изумителна памет. Безопашатите котки са трудни за размножаване.
Избрани сайтове породата