Европейска късокосместа котка

Европейска късокосместа котка

Европейските късокосмести котки с различни окраски са най- разпространената порода в Чехия, Словакия и съседните им страни.

Те обитават градовете и селата. Чрез многогодишни неконтролеруеми кръстоски са получени множество животни с най- невъобразими окраски. За тези хибриди, макар те да се отнасят към породата на европейската котка, не съществуват стандарти. Те не могат да се използват за селектиране на расови животни.

Броят на европейските късокосмести е огромен, което обяснява тяхната непопулярност сред селекционерите. При много малко от европейките могат да се проследят три поколения предци. Те са толкова много по улиците на градовете и селата, че хората ги възприемат като абсолютно еднакви и считат, че те не струват и пукната пара. Докато котетата от други породи струват понякога невероятно скъпо, цената на малките на тези мили животинчета е чисто символична. Пък и не е задължително да си купиш такава котка, след като можеш да си я вземеш от улицата.

Ако някой любител реши да селекционира тази порода, очакват го многобройни изненади. През тези стотици години на некотролируемо и свободно размножаване даже при най- елитните представители на европейската късокосместа при екземплярите, с най- добри показатели по отношение на външния вид, може да бъдат закодирани знаци, които се предават на потомствата и се проявяват в нежелателни от стандарта отклонения. Такива например са белите петна на брадичката, гърдите и в края на опашката. Отстраняването им чрез селекция е много сложен процес.

Сред европейските късокосмести често се появяват мутанти с по- дълга козина. Но козината на тези мутанти не е толкова дълга, за да бъдат причислени към дългокосместите или полудългокосместите породи. Това е един доста интересен вид, който отговаря обаче само на стандарта на домашната котка.

По външен вид типичната европейска късокосместа котка много прилича на британската. Много общо има и в цветовите им варианти. Стандартите обаче не признават онези цветови варианти, в чиято окраска присъстват шоколадовият и лилавият цвят. Не са признати също така чинчиловата, опушената и сребристо- приглушената окраска. При европейската късокосместа са признати общо 41 цветови варианта, докато при британките те са 75.
Избрани сайтове котка