Колор- пойнт / кхмерска, персийска с фигури, хималайска/

Колор пойнт

Дълги години селекционерите, занимаващи се с отглеждане на персийските котки, мечтаели да получат порода, при която да бъдат запазени всички характерни признаци на персийския тип /по главата и останалите части на тялото/, но в същото време да се появят и акромеланичните фигури на сиамските котки.

Акромеланичните фигури, т.е. засилената пигментация по муцунката, ушите, лапичките и опашката, много се харесват на селекционерите, тъй като те придават на зверчето особено, почти демонично излъчване. Котките с акромеланични фигури по външен вид напомнят на някои диви хищници.

Дългокосмести индивиди с фигури спонтанно са се появявали в котилата на сиамските котки. Такива случаи са били регистрирани например през 20- те години в Швеция. Но едва през 1930 година с тяхната селекция се заемат две американки- Клайд Килар и Вирджиния Коб. След тях със селектирането на тази порода се заели и в Англия. Цялата дейност замира обаче по време на Втората световна война, така че персийските колор- пойнт във вида, познат понастоящем, са били получени едва към края на 40- те години. Като самостоятелен цветови вариант /или от гледна точка на зоотехниката като отделна порода/ те са били признати в Европа едва през 1955 година, а в Англия- през 1957 година.

В Европа за обозначаването на тези котки се използва английското словосъчетание "колор- пойнт", което в превод означава "персийска котка с фигури". Името "кхмерска" води началото си от древната кампучийска империя Кхмер /Khemmarat/. В Америка колор- пойнта наричат още хималайска котка, защото с окраската си много напомнят на хималайския заек.

Главните признаци на групата цветови варианти на колор- пойнта са строежът на тялото, типът и гласът на персийката, а синият цвят на очите и акромеланичните фигури са присъщи на други породи. Всъщност това са персийски котки, така че ширещото се мнение, че колор- пойнът е дългокосместа сиамка, е абсолютно погрешно. Понякога в котилото на сиамката може да се появи котенце със сиамска окраска, но с по- дълга козина /мутант/. Но в този случай изобщо не става дума за колор- пойнт. Мутантите само напомнят за колор- пойнта, но по- скоро това са балинезийски котки.

Ако по външен вид колор- пойнтът се доближава до стройния тип на сиамката /особено по клиновидния тип на главата и косо разположените очи/, това се отчита като голям недостатък. Недостатък са и светлите очи- много светлите очи са недопустими даже за сиамките. При колор- пойнта се различават 20 цветови варианта, основаващи се на базисния цвят на козината и окраската на фигурите по муцунката, ушите, лапичките и опашката. Всичките те съответстват на окраската на сиамските котки. При тях са признати и варианти на черна и кремава теби, които при сиамките не са стандартизирани.

Вариантите на колор- пойнта не са наречени по базисния цвят на козината, а по цвета на фигурите. Стандартизирани са следните варианти: тъмнокафяв, син, шоколадов, лилав, червен и кремав; към тях спадат още четири базисни костенуркови окраски: кафява, синя, шоколадова и лилава. Всички тези десет цветови варианта може да се появят още и в комбинация с тигрова рисунка /теби рисунка/. Различната наситеност на базисния цвят на козината и акромеланичните фигури при колор- пойнта, сиамките, бурманките и балинезийките създава и определен контраст, който е особено важен за външния вид на котката. Цветът на меката част на носа и възглавничките на лапите трябва да съответстват по цвят на акромеланичните фигури.

Любителите, които дълго време се занимават с отглеждането на колор- пойнт, твърдят, че тези животни притежават прекрасен характер. Те са много подвижни и активни, но са доста по- спокойни от сиамките. Те са малко самоуверени, понякога даже и горди. Но от друга страна, те много обичат хората и изобщо човешкото присъствие. В болшинството си колор- пойнтът е много гальовен. За разлика от другите породи, той се привързва много често към определен човек и като куче го следва по петите.
Избрани сайтове колор

Най-актуални страници колор

  • Враца става част от „България пее“

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван повече » ...

  • КУБА повече » ...