Бивол

   Домашният бивол и досега има сродници в тропическите гори на Южна Азия и в Африка. Той произлиза от индийския бивол и е бил опитомен вероятно преди около 5 хилядолетия. В Индия дивите биволи живеят в джунглите край реки и блата и предпочитат да се хранят с водни и крайбрежни растения. Те пасат обикновено през нощта и призори, а щом изгрее слънцето, се отправят към водата. До вечерта прекарват потопени в нея.
   Докато домашното говедо е забравило много от дивите си привички, биволът ги е запазил. Той не се доверява на непознат човек, но много добре познава стопанина си и членовете на неговото семейство. Мъжкият бевол е много предпазлив и раздразнителен, от него може да се очаква всичко. Този му все още див нрав е причина биволът да не се поддава лесно на отглеждане в животновъдни ферми.
   Биволът обикновено е изцяло черен. Белочелите се наричат "брези" биволи. Съвсем нарядко се срещат чисто бели биволи и техните косми вместо черен пигмент съдържат въздух, затова изглеждат бели.
   Млякото на бивола е по- гъсто и почти два пъти превишава кравето по масленост, а е по- богато и на белтъчини. Средната годишна млечност на една непородиста биволица е около 700- 800 литра мляко.
   Отглеждането на бивола е по- евтино от това на кравата, защото той е по- невзискателен от нея- храни се и с пренебрегвани от нея храни: царевичак, кочани, слънчогледови пити, шума, не се отказва и от по- долнокачествено сено.
   Малкото биволче /малаче/ бързо нараства след първата си година и на 6- 7 годишна възраст достига ръста на родителите си. Тогава започва и да се размножава.
   Биволът има много здрава кожа, затова приготвените от нея трансмисионни каиши се предпочитат като по- качествени. Месото на младите биволи е вкусно и по- полезно, защото съдържа повече белтъчини, желязо и фосфор. А гъстото пълноценно мляко се отличава с висока калоричност. Затова отглеждането на биволи у нас в подходящи места се насърчава.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Курсове по компютърно чертане с AutoCAD - 2D и 3D AutoCAD 2D и 3D

  • Над 300 участници на първи патриотичен фестивал в Паволче