Крава

  Кравата е станала домашно животно преди повече от 8- 10 хилядолетия. Тя произлиза от дивото говедо /тура/. Той се отличавал с едър ръст и буен нрав. Бикът е бил лъскаво черен със сребриста белезникава ивица нагърба и ръждива розетка от козина на челото. Рогата му били дълги и остри на края.  Никой не смеел да нападне свирепия тур. А дивата крава /турицата/ била по- дребна на ръст и с ръждивокестенява козина. Туровете били обект на лов и броят им постепенно намалявал. Последната дива крава умряла в Полша през 1627 година. От тогава този вид изчезнал от лицето на земята.
   Днешните говеда са различни по външен вид- пъстри и едноцветни, дребни и едри. По- малки са говедата, които в миналото се използвали като впрегатен добитък. Най- едри са местните породи. Нашенските породи- сивото говедо /особено искърското/ и дребното късорого говедо от планинските места на Родопите- са имали смесено предназначение.
   Старите породи говеда не са много продуктивни на мляко, но те пък са съвсем невзискателни. Те не са придирчиви към храната, издържат на студ и са устойчиви на заболявания. Чрез кръстосване на местните породи с чуждестранни говеда техните качества много са подобрени. Такива са червеното българско /садовско/ говедо, кафявото българско, кулското и други.
   Млечността на кравите е средно 2500 до 3500 литра на година. Но някои млечни породи дават 2- 3 пъти повече мляко- от 6000 до 10000 литра на сезон. Световният рекорд на най- млечната крава е 19 064 литра. Някои руски породи крави са известни със своята голяма млечност.
   Домашното говедо живее 18 до 20 години. Но някои по- стари крави, макар и вече на "преклонна" възраст, могат да ни учудят със своята непрекратена млечност. Една такава 18- годишна крава от подбрана местна искърска порода, при добро хранене е дала за около 300 дни 4897 литра мляко, или над 16 литра дневно.
   Днес храненето на кравите е богато и разнообразно. Краварниците са хигиенични, а обслужването е механизирано и автоматизирано.
Избрани сайтове породи