Магаре

   Като първи братовчед на коня, магарето е същотака умно животно. Дългите му уши не са недостатък, а дарот природата. На дивите магарета слухът е превъзходно развит и с него те отдалеч долавят приближаването на неприятеля.

   Много отдавна унас са живеели диви магарета, които отдавна са изчезнали. Днес в Етиопия и съседните и страни от Североизточна Африка се срещат сомалийското и нубийското диво магаре. А в пустинните и степните райони на Азия се е запазил куланът, който е близък с магарето. Опитомяването на магарето е станало отдавна- преди повече от 11 500 години.

   Домашното магаре е запазило някои привички на дивите си прадеди. Така например то не е капризно на храна, а се задоволява с по- сухи растения- изсъхнали треви и тръни /"магарешки бодил"/, слама, царевичак и други.

   Цветът на дивото магаре е сив или кафяв до почти черно- кафяв. Има породи магарета с къдрав лъскав косъм. Ако случайно видите магаре, най- често светлосиво, с черни успоредни ивички, които препасват краката му, не се чудете! Тези шарки показват неговото далечно родство с конете, към които спадат и африканските зебри.

   Магарето се използва като домашно животно от 12 до 15 години, а живее около 18 до 20 години. Ежегодно женката ражда по едно магаренце, което е много мило животно- с едра глава, дълги ушички, големи очи и много игриво. То постоянно припка около майка си, следи я и не смее да се отдалечи.

   Магарето се кръстосва с коня. Кръстоските- катъри или мулета- като по- яки животни се използват за пренасяне на товарите в планинските местности.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Курсове по компютърно чертане с AutoCAD - 2D и 3D AutoCAD 2D и 3D

  • Над 300 участници на първи патриотичен фестивал в Паволче