Купена

от Уикипедия, свободната енциклопедия


ГЕОГРАФИЯ

Купена е името на резерват, разположен в северните части на Баташката планина, в близост до град Пещера. Резерватът се простира от 500 до 900 м надморска височина. Релефът на резервата не е особено силно разчленен, но е богат на много различни карстови форми. В буферната зона на резервата се намира пещерата Снежанка.

ФЛОРА

Надморската височина на резервата е малка, затова голяма част от територията на Купена е заета от широколистни гори. Горите са най-вече от букови дървета. Въпреки малките размери на резервата и малката му надморска височина, на територията на резервата са установени всички 16 вида иглолистни растения, които се срещат в България. От тях най-разпространени са белият бор и обикновеният смърч, които образуват гори на възраст близо 150 години. Характерни за резервата са смесените гори от черен бор и воден габър. Срещат се голям брой храсти - глог, шипка, дрян, люляк, леска и др.

ФАУНА

В Купена се срещат диви кози, дива котка, катерица, дива свиня, благороден елен, сърна, кафява мечка и др.

Текстовото съдържание е достъпно при условията на Лиценза за свободна документация на ГНУ, версия 1.2 или коя да е следваща, публикувана от Фондацията за свободен софтуер; без непроменяеми раздели, без предни и задни корици.   Уикипедия
Избрани сайтове резервата

Най-актуални страници резервата

  • Ботев /Враца/ разгроми Верея с 6:1